Facebook hozzászólás

MÁR CSAK EGY HETED VAN!

Mentsd meg a lányodat a méhnyakráktól!

Szeptember 12-éig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuknak az ingyenes Humán papilloma virus elleni oltást. A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A magyar szülők többsége azért oltatna, hogy megelőzzék gyermeküknél a vírus okozta daganatos betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette!

Tini lányok, Kép: pexels.cm
Kép: pexels.cm

46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők a következő héten, szeptember 12-én van ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni-védőoltás igénylésének határideje az iskolákban.

Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55 %!) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80 %-a átesik rajta életében.  A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza a vírust, pedig 10 %-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

Tinirománc, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68 %) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

− A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért örülünk annak, hogy a Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban kb. 80 %-os átoltottságot tudtunk elérni – hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A HPV ellen az óvszer sem véd

Jelentős problémát okoz a méhnyakrák, amely a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganattípus: évente közel félezren halnak meg miatta annak ellenére, hogy a kialakulásáért felelős HPV ellen hatékony védelmet nyújt a védőoltás.

Az oltásra a legtöbb szülő azért mondana igent, mert szeretnék megvédeni gyermeküket a HPV okozta daganatok kialakulásától – derül ki a szülők oltással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló reprezentatív kutatásból. 49% -uk érvként említette azt is, hogy ha „egy betegségre van oltás, lehetőleg beadatom”.

A HPV-oltás akkor a leghatékonyabb, ha még a szexuális élet megkezdése előtt sikerül beadni. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányoknak.

− Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket! Mint más oltások esetén, ezúttal is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik − hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László.

− Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV- fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy úgynevezett burokfehérjéjét. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót − tette hozzá a gyermekgyógyász.

Az Egészségügyi Világszervezet 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV-vakcinákat azok biztonságossága szempontjából, és 2017-es jelentésük szerint a HPV-oltások biztonságossága kiemelkedő! Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV-vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

Idén 2019. szeptember 12-ig írásbeli nyilatkozat segítségével igényelhetik az önkéntes, térítésmentes védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok szülei, a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

(Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!