Facebook hozzászólás

Mit tegyünk érelmeszesedés ellen?

Az érelmeszesedés egy érdekes fogalom. Ilyen betegség ugyanis nincs – világít rá Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő. Tudjuk, hogy meszes plakkok (csomók) le tudnak rakódni az érfalakon, és ha azok megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret, ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem “meszesednek el”. Márpedig a fogalom ezt sugallja.

Célozzuk meg a problémakört!

Az erek falának rugalmassága csökkenhet, romolhat a kisebb erek keringése, de sokszor a vér áramlása romlik és nem is az erek a hibásak. Bár a fogalom zavaros éppúgy, ahogy a javasolt kezelések is, de van egy-két alapelv, amit érdemes betartani. Csakhogy nem maga az érelmeszesedés az, amit meg kell célozni, hanem az egész problémakört. Nevezetesen a rugalmatlan ereket, a vér rossz áramlási körülményeit, a vérzsír szintek zavarait. Összefoglaló névvel ezeket szív- és érrendszeri betegségeknek nevezzük.

Természetesen jobb megelőzni a bajt, mint kezelni, és ez esetben ez még jobban igaz, mint sok más betegség esetén.

Idős házaspár háttal ül a padon, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Dohányzásról való leszokás

Sokat lehet írni a témáról, de a szív és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikótényezője a mai napig a dohányzás. Épp ezért annak elhagyása már rövidtávon is segít, de tudni kell, hogy hosszútávú dohányos időszakot követően a kockázat 5-10 év elteltével esik vissza a nem dohányzók szintjére!

  • Zsír anyagcserezavarok rendezése

Legtöbbször a magas koleszterin és trigliceridszintet említik, mivel zsírokról van szó, rögtön a zsírmegszorítás kerül előtérbe. Ez azonban egy általános iskolás gyermek logikai szintjének megközelítése, az emberi szervezet ennél sokkal bonyolultabb. A zsíranyagcsere zavarainak hátterében legnagyobbrészt a túlzott cukor és finomított szénhidrát fogyasztása áll. Ezen túl az anyagcsere romlása és a máj anyagcsere zavara is fontos tényező. Az anyagcsere szempontjából pedig a pajzsmirigy csökkent működése az, amit mindenképpen kerülni kell.

  • Hormonális változások ellensúlyozása

Nők esetén menopauzát követően az ösztrogén hiánya férfiak esetén a tesztoszteronszint csökkenése, ami a kockázatot növelheti. Mindkét esetben érdemes bevetni a fermentált szójaizoflavonokat, illetve intenzív, de nem hosszan tartó testmozgásra kell törekedni.

Így maradhatunk örök ifjak 50 után is!
Az idő múlásának látható nyomait ma már számtalan módszerrel kendőzhetjük, és jó tudni, hogy a szervezetünkben lejátszódó változások ellen is tehetünk. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója az életmód öregedést gátló hatásait összegezte.
  • Stressz feldolgozásának megtanulása

A krónikus feldolgozatlan stressz, az időzavar, a rohanás, a feszültségek benntartása és a rejtett agresszió, mind kockázati tényezőként szerepelnek. “Amilyen merev vagy, olyan merevek az ereid is!”. Mindenképp érdemes valamilyen stressz levezető technikát elsajátítani. Ilyen lehet a jóga, a progresszív relaxáció, az autogén tréning vagy az EFT (Emotional Freedom Technic).

  • Keringési paraméterek javítása

A keringő vér megfelelő áramlása fontos, főként a kiserek és hajszálerek keringése szempontjából. Nem is gondolnánk, de a megfelelő emésztési folyamatok ennek alapfeltételei. A rostfogyasztás, ami megnöveli a táplálék bélrendszerben maradását, a probiotikumok és az emésztőenzimek pedig mind javíthatnak a rossz áramlási paramétereken. Az oxidatív stressz vérünkre is hatással van, ami a vértesteket összecsapzódásra készteti, így a megfelelő antioxidáns bevitel fontos megelőző szereppel bír. Meg kell említeni a lágy lézeres kezelést is, aminek direkt keringésjavító hatása van.

(Forrás: Dr. Gulyás Tamás, vitaminsziget)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

HÍREK

1 / 1 131

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!