>
Facebook hozzászólás

Nem mindegy, hogy mit eszünk-iszunk az olimpia alatt!

Sportos ez a nyár, most éppen az olimpia ragaszt bennünket napokig a tévé elé. Míg sportolóink kalóriát égetve mozognak, hajtanak, mi ülünk, nézzük őket, nassolunk és iszunk egyedül, családi vagy baráti társasággal. A nagy szurkolásban azonban figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk!

Adunk néhány hidratációs és táplálkozási tippek szurkoláshoz, fesztiválozáshoz:

 1. Az alkohol nem alkalmas folyadékpótlásra!

Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet. A desszertborok, pezsgők, likőrök és különösen a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk különösen, ha nagy melegben nézzük a közvetítéseket. Érdemes erre a fesztiválozóknak is fokozottan odafigyelniük, főként azért, mert ők java részt szabadtéren töltik az idejüket, ahol a külső hőmérséklet is nagyon erőteljesen befolyásolja a napi folyadékszükségletet.

Ezekből bőségesen fogyasztunk majd   Kép: Pixabay
Ezekből bőségesen fogyasztunk majd Kép: Pixabay

2. A sós rágcsákban sok a kalória és megkötik a vizet!

A tévénézés közben elmajszolt zacskónyi sós mogyoró, chipsek és egyéb nassolni valók kalóriatartalma rendkívül magas. Ráadásul, mivel etetik magukat, könnyen kontrollálhatatlanokká válnak az adagok is az izgalmas versenyszámok alatt. Érdemes ezért előre odakészíteni a még elfogadható mennyiséget, de még inkább váltsunk helyettük magas víztartalmú gyümölcsre vagy zöldségre.

3. Figyeljünk a kalóriabevitelre!

A bárokban, teraszokon vagy a fesztiválokon kapható sziruppal készített „házi” limonádéknak, koktéloknak nagyon magas lehet a kalóriatartalma, érdemes ezekkel csínján bánni, vagy legalább jéggel hígítani és kevesebb sziruppal kérni az italt! Az alkohol kalóriatartalma is magas!

4. A változatosság gyönyörködtet és hidratál!

A változatosság segíthet a megfelelő folyadékbevitelben. Válasszunk a különféle innivalók, a víz mellett például teák, tejes italok, gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok közül. A cukortartalmú italokat a kalóriatartalmuk figyelembe vételével fogyasszuk. A gyümölcslevek, levesek, cukortartalmú üdítőitalok víztartalma akár 90% is lehet, a teák és a cukormentes üdítők esetén ez az arány pedig még ennél is magasabb. A tej is több mint 85 százalék vizet tartalmaz.

cocktails-948353_960_720
Csak óvatosan a kalóriákkal Kép: Pixabay

5. Mindig van másnap!

Készítsük fel a szervezetünket az alkoholfogyasztásra! Alapozzunk lassan felszívódó szénhidrátokat és értékes fehérjéket tartalmazó étkezéssel (ilyen lehet például egy tésztaétel), valamint bőséges folyadékkal.
Ha fesztiválozás közben vagy a barátokkal egy este kirúgtunk a hámból, fokozottan figyeljünk oda, hogy még aznap éjszaka, illetve másnap is megfelelő mennyiségben pótoljuk vissza a folyadékot, ami a vízen kívül származhat gyümölcsléből, teából, üdítőből, tejből, természetesen a kalóriák figyelembevételével.

6. Szurkoljunk, fesztiválozzunk aktívan!

Ha nem csak a kanapén ülve, „fejben” sportolunk, hanem mi magunk is mozgunk, vagy akár csak kitáncoljuk magunkat egy koncerten, fontos tudni, hogy az izzadással vizet és ásványi sókat vesztünk. Ezek pótlása fontos, de erre a vízen kívül a gyümölcsök, hígított gyümölcslevek, üdítők, izotóniás italok vagy éppen az alkoholmentes sörök is alkalmasak.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!