Facebook hozzászólás

MEGELŐZÉS

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen eltölthetik az időt. Azonban nemcsak a szórakozást segíti elő, hanem az Alzheimer-kórral és más demenciákkal élők számára is előnyös elfoglaltságnak számít.

Az immunrendszer működését például tudományosan is alátámasztott módon támogatja a bridzselés. Nemcsak a testet, hanem a szellemi folyamatokat is segíti a játék: a fiatal bridzselők jobb vizsgaeredményeket értek el, míg az idősebbeknél csökkentette a szellemi hanyatlás valószínűségét a rendszeres kártyázás.

További kutatások támasztják alá, hogy a szellemileg stimuláló tevékenységek, mint amilyen a bridzs vagy a keresztrejtvényfejtés, akár 75 százalékkal is csökkenthetik a demencia kialakulásának esélyét.

Bridge, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

És hogy pontosan miért is bridzseljünk? A kártyajáték remek kikapcsolódás, emellett pedig az üzleti és mindennapi készségeinket is fejleszti. Ha valaki még az Alzheimer-kór vagy más demencia kialakulása előtt megkezdi a játék rendszeres gyakorlását, még a betegség azonosítása után is lassabb a szellemi hanyatlás mértéke, mint a nem kártyázók esetében.

Mivel a bridzshez nincs szükség másra, csupán egy kártyapaklira és egy-két egyszerű kiegészítőre, igen széles körben elérhető. Bármilyen klub, kórház vagy idősek otthona könnyen elindíthat egy klubot, mindössze asztalok és székek kellenek hozzá. A különféle fogyatékosságokkal élők számára is nyitva áll a játék kapuja: még Braille-írásos paklik is kaphatóak.

Menjek vagy maradjak?

Vendégségben a demens betegnél, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagyon sokat jelentenek a családtagok, a barátok, a szomszédok látogatásai egy demens betegnek. Sokan azonban nem tudják, hogy mire számíthatnak egy ilyen találkozáskor, ezért halogatják a látogatást, vagy éppen el sem mennek. Íme néhány hasznos tipp a készülődőknek.

Külön csodálatos jellemzője a bridzselésnek, hogy a játékosoknak interakcióba kell kerülniük egymással, ezért hatékonyan segít a társas kapcsolatok és készségek formálásában, fenntartásában is.

Az Alzheimer-kórra és más demenciákra gyakorolt jótékony hatása miatt a bridzs segítségét világszerte sok esemény alkalmával jótékonysági célokra is felhasználják – mára a játék szinte a betegség elleni küzdelem címerén is szerepelhetne. Sőt mi több, egyre népszerűbb módszer a klinikai területen, hogy a betegek állapotát bridzsjáték alkalmával, a kártyázás kellemes körülményei között mérik fel.

(Forrás: felejtek.hu, Alzheimers South Africa)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!