>
Facebook hozzászólás

Stressz rágja szét a férfi sejteket

Sok férfiben merül fel egy kérdés, és jogosan: miért kell a szervezetet vitaminokkal támogatni, ha családot szeretnének? Elvégre erre találták ki a testünket, ez is egy alapfunkciója. Vagy nem? A témában szakértőnk Ratkó Tünde szülésznő elmondja, hogy azért van segítség.

Károsodott sejtek

A férfiak a szexualitásukat érintő kérdésekben elég zárkózottak tudnak lenni, főleg, ha férfiasságukon esik csorba. Csakhogy szomorú tény, hogy ma, Magyarországon minden negyedik pár meddő, és az esetek 40%-ában a férfiak oldalán kell keresni a probléma gyökerét. Ezt viszont sokan nem értik, sőt nem is igazán hiszik el.

Stresszelő üzletember, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Hogyan lehetséges az, hogy a stressz, vagy a nem megfelelő táplálkozás rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét? Hiszen szex közben ezt nem lehet észrevenni! Az ok biokémiai. A spermiumok az ondónak csupán 0,5%-át teszik ki, ám jó esetben így is 200 millió sejtről beszélhetünk. Fontos azonban tisztázni, hogy egészséges szervezetben, a meddőség jelei nélkül is ezeknek a sejteknek majd’ 90%-a hibás. Az örökítőanyagot hordozó részeket azonban a szervezet ellátja védelemmel, amire szükségük is van, hiszen a női szervezet, a méh ph-ja eltér a férfi szervezetben lévőtől.

A spermiumokat többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag sejtmembrán védi. Ezt a membránt azonban a szabadgyökök erősen kikezdik, kárt téve magában a sejtben, így ellehetetlenítve az örökítőanyag átadását. A szabad gyökök keletkezésében pedig például a stressz hatalmas szerepet játszik. Emellett azonban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány is olyan kémiai hatásokkal járnak, melyek együttesen jelentősen képesek rontani a spermaállományt.

Mi a teendő?

Azt mondani, hogy legyen kevesebb stressz, nagyon könnyen lehet, a megvalósítás azonban a legtöbb esetben lehetetlen. A mozgás növelése a kimerültség miatt marad el, az étkezés minősége az időhiány következménye. Mindezek együttesen teszik igazán szükségessé a szervezet támogatását.

Amikor csak nem érkezik a trónörökös
Miért pont én? Mit tehettem volna másképp? Hol rontottuk el? Ha te is odafigyeltél volna… Sokan kerülnek az önvádaskodás végeláthatatlan örvényébe vagy vezetik le a feszültséget párjuk hibáztatásával, ha huzamosabb ideje várnak hiába a gyermekáldásra. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy meddő párokról van szó, azaz érdemes tudatosítaniuk magukban a feleknek: ez egy közös probléma, így közös a felelősség és a megoldást is együtt kell megtalálni!

Hogy mivel támogatjuk, az azonban nagyon nem mindegy. Ratkó Tünde elmondta, hogy a bevitt anyagoknál az csak ez egyik szempont, hogy mekkora mennyiségről beszélünk. Az igazán releváns adat az, hogy ezekből mennyi szívódik fel. Hogy ezt az arányt növeljük, olyan készítményt válasszunk, melyben biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) anyagok találhatóak, mivel ezek felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb! Fontos, hogy összetett, komplex készítményt válasszunk, mert ez is a felszívódást javítja. Ebben az esetben arról van szó, hogy az egyes anyagok, mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium, vagy a C-vitamin és a vas segítik egymás felszívódását.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a termékenység helyreállásához idő kell. Bár tény, hogy spermiumok minden ejaklulációval távoznak a testből, termelésük egy majd háromhónapos folyamat, így ennyi idő minimum szükséges ahhoz, hogy tapasztaljunk bármilyen változást. A megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem ellátottság nemcsak a normál termékenység visszaállításában van nagy segítségünkre. Energikusabbak leszünk, javul a koncentráció, és marad erőnk a mozgásra is, mely csak fokozza a vitalitásunkat.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!