Facebook hozzászólás

Számítógépes játékok segítik az egészség megőrzését?

Több amerikai kutatás is bizonyítja, hogy egyes számítógépes játékok jó hatással vannak az egészségre. Éppen ezért most egy kampány keretében a nagyszülőket arra szeretnék rávenni, hogy ne ítéljék el kapásból unokáikat, ha a gép elé ülnek.

Kép:LG

Ha valaki le szeretne adni néhány kilót, vagy kora miatt már le kell mondania az aktív sportolásról, jó hasznát veheti a számítógépes játékoknak – írta ARCHIVES OF PEDIATRICS & ADOLESCENT MEDICINE elnevezésű folyóirat korábbi száma. Az orvosi szaklapok mellett, egyre több életmód, fogyókúrás portál is hírt ad arról, hogy az e-sportok hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez.

Egyesek szerint a legjobb fogyókúrás játék a  Zumba Fitness Rush, amelynek használata már-már vetekszik azzal, ha a kezdő fogyókúrázó egy edzőterembe járna.

Hogy a világon mennyire népszerű a virtuális fitnesz, arra a legjobb példa, hogy a nagy sportszergyártók is felfedezték már az ebben rejlő lehetőségeket. A Nike+kinect training elnevezésű  játékot, 3 évvel ezelőtt, direkt azoknak fejlesztették ki, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek járni konditerembe, de professzionális módon akarnak foglalkozni testük karbantartásával. A jobb kinectes játékok már pulzusmérővel és kalóriaszámlálóval is fel vannak szerelve.

A fejlesztők már évekkel ezelőtt összeálltak komoly fitneszgurukkal is, hogy a monitorunk segítségével szentelhessünk némi időt a zsírégetésnek. Jó példa erre Jillian Michaels, a híres amerikai tréner, aki az elsők között ( már 2011-ben), népszerűsítette a testmozgás otthoni formáit. Itthon azonban még sokan idegenkednek ezektől a wellness-megoldásoktól. Különösen az idősekből vált ki ellenkezést.  Pedig sok jó példa van arra, hogyan lehet 60 felett is az egészség szolgálatába állítani a játékokat. Los Angelesben például már 2012-ben is szerveztek sportos összejöveteleket nyugdíjas otthonokban.

Az amerikai a cikk adta azt az ötletet, hogy összehozzuk a nagyszülőket és unokáikat egy verseny erejéig. Az XBOX versenyek mellett, természetesen ingyenes vérnyomás-, vércukorméréssel, PSA-szűréssel is várják az idősebbeket Alsóörsre, április 25-én, ahol egészségmegőrzéssel kapcsolatos akciókat szerveznek a helyi lakosság és a turisták számára.

Vigyázat! Trombózist okozhat a sok videojáték miatti ülés!
A különböző videojátékok, de akár a számítógépes játékok is, akár hosszú órákra a kanapéhoz, székhez láncolják az virtuális élményekbe, kalandokba belefeledkezőket. A tartós helyhez kötöttségnek azonban szakemberek szerint számos negatív hatása van, ilyen többek között a mélyvénás trombózis. A lábban jelentkező fájdalmat pedig nagyon is kell komolyan kell venni.

Emellett, biopiaccal étkezési tanácsadással szeretnék felhívni a nyugdíjasok figyelmét arra, hogyan lehet egészségesebben élni 60 felett is. Természetesen az unokáknak is szerveznek programokat, játékos ismeretterjesztő vetélkedőeket, lovasbemutatókat.  A legegészségtudatosabb család, akár új kerékpárt vagy egy XBOX-sportcsomagot is nyerhet! Aki időben érkezik, azt megvendégelik egy fitnesz-gulyásra is – mondta Semsei Sándor, az akció egyik szervezője.

Hebling Zsolt, a település polgármestere elmondta: a programot a Balatonalmádi Egészségház Nonprofit Kft.  segítségével hozták létre. A szervezettel közösen arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ugyan egyre tovább élünk, ám nem mindegy, milyen életminőségben tudjuk leélni életünket. Európa lakosságának, 1980 óta a várható átlagos élettartama hat-hét évvel nőtt, és már 2007-ben elérte a 78 évet. Ez a figyelemreméltó növekedés az emelkedő életszínvonal, a javuló életmód és a jobb oktatás mellett, a minőségi egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférésnek is köszönhető. Az átlag magyar azonban nem él annyi ideig, mint az átlag európai. De közeledhetünk az átlaghoz, ha jobban odafigyelünk egészségünkre.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!