Facebook hozzászólás

Több korszerű gyógyszer támogatására vágyunk

A magyarok szerint az államnak jobban kellene támogatnia az új fejlesztésű gyógyszerek árát és hozzáférhetőségét. Ennek érdekében a jelenleginél sokkal gyakrabban kellene döntenie ezeknek a modern készítményeknek a társadalombiztosítási támogatásáról – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos reprezentatív kutatásából. Az AIPM szerint annak érdekében, hogy a magyar betegek hozzáférhessenek a legújabb készítményekhez, a gyógyszerekre fordított közkiadás mértékét legalább a visegrádi országok átlagára kellene felemelni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) gyógyszerekkel kapcsolatos országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége (92 százalék) tisztában van azzal, hogy az állam a patikai vényköteles és kórházban kapott gyógyszerekre nyújt támogatást. A többség (52 százalék) úgy véli, a drágább készítményeknek több támogatást kellene adni.

Több ezer szívbeteg élete megmenthető
A tünetek időbeni felismerése, megfelelő kezelése, a megelőző betegségek gondozása, illetve az influenza elleni védőoltás időbeni beadása. Ezek azok a fontos lépések, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a szívelégtelenség okozta halálozások elkerüléséért. A betegség egyre többeket érint, ma majdnem kétszer annyi a beteg, mint 15 évvel ezelőtt. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívelégtelenség Napok alkalmából hívja fel a figyelmet a tudatosságra, ami a legfontosabb mind a betegek, mind az orvosok számára.

A kutatás válaszadóinak 64 százaléka szerint már az ezer forintnál, míg 31 százalékuk szerint az 5 ezer forintnál drágább gyógyszereket mindenképpen támogatnia kellene az államnak. Ezen túl jobban kellene támogatnia az innovatív, új fejlesztésű gyógyszerek árát, valamint azt, hogy a betegek gyorsabban jussanak hozzá. A megkérdezettek szerint a szomszédos, kelet-európai országokhoz képest a magyar állam kevesebbet költ (48 százalék) a gyógyszerek támogatására, és mindössze 2 százalék véli úgy, hogy az állami gyógyszerár-támogatás mértéke megegyezik vagy meghaladja a környező országok állami támogatásának mértékét. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szakmai érvek mellett a lakosság is elvárja a gyógyszerek állami támogatásának növelését.

− Ez azért is lenne különösen időszerű, mert az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését. Mindemellett a hazai, gyógyszerekre fordított közkiadás elmarad a visegrádi országok átlagától is,

Gyógyszerek könyvön, Kép: pixnio
Kép: pixnio

így a magyar betegek kevésbé férnek hozzá az új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb, úgynevezett okosgyógyszerekhez, melyek sok ezer ember gyógyulását, életminőségének javítását segítenék. Éppen ezért üdvözöljük és előremutatónak tartjuk a kormány egészségügyet érintő javaslatcsomagját, valamint a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos Versenyképességi Programjának megállapításait, különös tekintettel az innovatív gyógyszerek finanszírozásának megteremtésére vonatkozó, és az egészségügy hatékonyságának növelésére irányú javaslatokra – tette hozzá az AIPM igazgatója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azt is felmérte, hogy a magyarok szerint mennyi új fejlesztésű gyógyszer vár jelenleg társadalombiztosítási befogadásra. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték a listán szereplő terápiák számát. Miközben ugyanis jelenleg több mint 70 készítmény vár a döntésre, a megkérdezettek 60 százaléka 20 vagy annál kisebb számot említett. A többség (55 százalék) szerint folyamatosan, míg 22 százalék szerint félévente lenne szükséges döntést hoznia az államnak az innovatív gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!