Facebook hozzászólás

Több korszerű gyógyszer támogatására vágyunk

A magyarok szerint az államnak jobban kellene támogatnia az új fejlesztésű gyógyszerek árát és hozzáférhetőségét. Ennek érdekében a jelenleginél sokkal gyakrabban kellene döntenie ezeknek a modern készítményeknek a társadalombiztosítási támogatásáról – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos reprezentatív kutatásából. Az AIPM szerint annak érdekében, hogy a magyar betegek hozzáférhessenek a legújabb készítményekhez, a gyógyszerekre fordított közkiadás mértékét legalább a visegrádi országok átlagára kellene felemelni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) gyógyszerekkel kapcsolatos országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége (92 százalék) tisztában van azzal, hogy az állam a patikai vényköteles és kórházban kapott gyógyszerekre nyújt támogatást. A többség (52 százalék) úgy véli, a drágább készítményeknek több támogatást kellene adni.

Több ezer szívbeteg élete megmenthető
A tünetek időbeni felismerése, megfelelő kezelése, a megelőző betegségek gondozása, illetve az influenza elleni védőoltás időbeni beadása. Ezek azok a fontos lépések, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a szívelégtelenség okozta halálozások elkerüléséért. A betegség egyre többeket érint, ma majdnem kétszer annyi a beteg, mint 15 évvel ezelőtt. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívelégtelenség Napok alkalmából hívja fel a figyelmet a tudatosságra, ami a legfontosabb mind a betegek, mind az orvosok számára.

A kutatás válaszadóinak 64 százaléka szerint már az ezer forintnál, míg 31 százalékuk szerint az 5 ezer forintnál drágább gyógyszereket mindenképpen támogatnia kellene az államnak. Ezen túl jobban kellene támogatnia az innovatív, új fejlesztésű gyógyszerek árát, valamint azt, hogy a betegek gyorsabban jussanak hozzá. A megkérdezettek szerint a szomszédos, kelet-európai országokhoz képest a magyar állam kevesebbet költ (48 százalék) a gyógyszerek támogatására, és mindössze 2 százalék véli úgy, hogy az állami gyógyszerár-támogatás mértéke megegyezik vagy meghaladja a környező országok állami támogatásának mértékét. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szakmai érvek mellett a lakosság is elvárja a gyógyszerek állami támogatásának növelését.

− Ez azért is lenne különösen időszerű, mert az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését. Mindemellett a hazai, gyógyszerekre fordított közkiadás elmarad a visegrádi országok átlagától is,

Gyógyszerek könyvön, Kép: pixnio
Kép: pixnio

így a magyar betegek kevésbé férnek hozzá az új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb, úgynevezett okosgyógyszerekhez, melyek sok ezer ember gyógyulását, életminőségének javítását segítenék. Éppen ezért üdvözöljük és előremutatónak tartjuk a kormány egészségügyet érintő javaslatcsomagját, valamint a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos Versenyképességi Programjának megállapításait, különös tekintettel az innovatív gyógyszerek finanszírozásának megteremtésére vonatkozó, és az egészségügy hatékonyságának növelésére irányú javaslatokra – tette hozzá az AIPM igazgatója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azt is felmérte, hogy a magyarok szerint mennyi új fejlesztésű gyógyszer vár jelenleg társadalombiztosítási befogadásra. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték a listán szereplő terápiák számát. Miközben ugyanis jelenleg több mint 70 készítmény vár a döntésre, a megkérdezettek 60 százaléka 20 vagy annál kisebb számot említett. A többség (55 százalék) szerint folyamatosan, míg 22 százalék szerint félévente lenne szükséges döntést hoznia az államnak az innovatív gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!