Facebook hozzászólás

KAMPÁNY A CSONTRITKULÁS ELLEN

„Tovább ne törj!”

Fontos, hogy minél többen vegyenek részt az állapotfelméréseken, hogy időben felismerhető legyen a „néma” csontritkulásos betegség. Az idén tudatosan anyák napja előtt bejelentett országos kampányban számítanak a család és a fiatalabb hozzátartozók segítségére is!

Az ősszel indított programban 60 gyógyszertárban, összesen 400 kockázatfelmérő napon 2 095 jelentkezőnél végezték el a magyar epidemiológiai adatokkal feltöltött, nemzetközi szabványon alapuló, hitelesített, számítógépes törési rizikót mérő FRAX-tesztet.

A FRAX teszt azt mutatja ki, hogy az alanynak hány százalék esélye van az elkövetkezendő 10 évben csontritkulással összefüggésben csonttörésre, illetve csípőtáji törésre. 20%-os kalkulált kockázat esetében a csonttörési kockázat magasnak tekinthető, és javasolt a további kivizsgálás.

Idős női kéz bottal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A kampányban résztvevők 1/5-énél, 423 embernél már meglévő típusos csontritkulásos törésre derült fény, összesen több, mint 1200 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel.

Azok, akiknél magas kockázat mutatkozott, egy ingyenes megelőző, oktató csomagot kaptak, amelyben többek között receptkönyv, tornanapló, és tájékoztató füzet is volt. Az érintetteknek javasolták továbbá, hogy keressék fel háziorvosukat, és konzultáljanak vele a további vizsgálatokról, valamint adják át a teszteredményt igazoló dokumentációt is.

A csontritkulás hatékony ellenszere

Séta, nordic walking, Kép: PP-archív
Kép: PP-archív

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.  Fehérvári Katalin, az Oxygen Medical gyógytornásza a megelőzés és a mozgás jelentőségéről beszélt.

– Magyarországon a combnyaktáji törések utáni 30, 120 napos és egyéves halálozási arány majd 40 %. A csípőtáji törések ellátásának közvetlen biztosítói terhe nagyobb, mint 14 milliárd Ft. Ehhez tevődik még hozzá a család, hozzátartozói munkakiesés miatti társadalmi teher is. Mostanra még erősebben kell hangsúlyoznunk: „Előzd meg a törésed!” – mondta Dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

Pohár tej, Kép: pixabay
Iszol elég tejet? Kép: pixabay

Az ágyéki gerinc és a combnyak ásványi anyag tartalmának mérésére kiterjedő, teljesen fájdalommentes, és csupán 10 percet igénybe vevő vizsgálatot minden 50 év feletti nőnek, és kockázati csoportba tartozó  férfinak érdemes évente elvégeztetni. A csontritkulás egyértelműen jelentős probléma a gazdaságilag fejlett és korszerű egészségügyi ellátórendszerű országokban is. Az egyre öregedő népesség és a megváltozott életkörülmények következményeként a metabolikus csontbetegségek száma az elkövetkező 50 évben megduplázódik. Magyarországon minden tizedik embert érinti – férfiakat és nőket egyaránt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!