LASKÁVAL ÉS KRUMPLIVAL A TUTI
Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül
Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet, sőt, kell megkóstolni! Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként. Ma viszont a bikatöke volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes. Az ízétől és az állagától sem kellene megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk…
Hozzávalók:
- 6-8 db bikahere
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg kelbimbó
- 30 dkg laskagomba
- őrölt rozmaring
- őrölt kömény
- bors, só
Elkélszítés:
A bikaheréket ¼ órára hideg vízben kiáztatjuk. A bikaherékről a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket mérettettől függően 4-5 szeletre, karikára vágjuk, de ne legyenek túl vékonyok.
A bikaherét, szokás 3-5 percig forró, sós vízben abálni, míg ez a külső réteg kicsit megkeménykedik, és így könnyebben lefejthető. Én ezt az abálást kihagytam, mert egy fiatal állat nemes részéhez volt szerencsém, és a súlya is mindössze 40 deka volt. Egy éles, és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”, aztán szeleteljük, daraboljuk. Ettől kezdve „húsként” említem.
A húsdarabokat megsózzuk, borsozzuk és őrölt rozmaringgal fűszerezzük, sütés előtt lisztbe forgatjuk, és annyi olajban, amennyibe kb. félig beleér, mindkét oldalukról megsütjük. A sütési idő lényegében nem több mint egy szelethúsé.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A laskagombát szükség szerint megtisztítjuk, az alsó, vastagabb tönkrészét levágjuk, a kalapját pedig egyszerűen csíkokra tépkedjük. A kelbimbó külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, a többit felnegyedeljük. A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben, egy kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a kelbimbót és a gombát, és szépen összepirítjuk, beleforgatjuk a burgonyát, sóval és köménnyel ízesítjük. Tálaláskor egy kis finom, házi, csípős paprika őrleménnyel meghinthetjük, pláne, ha szomszéd néni megajándékoz vele.
Thai csípős kacsaleves laskagombával
Ennek az ázsiai „egytálételnek” az ízvilága feldob minden étkezést – persze levesként is az étrendbe illeszthető –, és pikáns zamatával minden vendégség középpontja lehet. Próbáld ki, hogy így van-e!
Hozzászólás zárolva.