Facebook hozzászólás
679

Cukkinis enchilada: ez formába hoz januárban

A január az egyik legszürkébb hónapja az évnek. Elteltek az ünnepek, és ránk szakad a munka, és a sok teendő. Az év elején sokan megfogadják, hogy életmódváltásba kezdenek, de ez nem olyan egyszerű. Most egy olyan receptet hoztunk, amivel úgy bűnözhetsz, hogy valójában nem is teszed.

Ha szereted a mexikói konyhát, akkor ez a cukkinis enchilada lesz a legjobb választás. Ez a gőzölgő és laktató étel most az egészségtudatosság szellemében tortilla lapok helyett cukkinivel készül, így szénhidrátcsökkentett fogás. Érdemes belőle egy nagy tepsivel készíteni, mert sokszor fogsz belőle szedni!

Cukkinis enchilada (Foto: Depositphotos)

Hozzávalók (kb 8 adaghoz)

  • 8 cukkini, hosszában félbevágva
  • 3 evőkanál kóser só
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 csokor (90 g) mogyoróhagyma, a fehér és világoszöld részeit vékonyra szeletelve
  • 2 közepes kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva
  • 1 csésze (195 g) főtt feketebab
  • Egy nagyobb csirkemell, aminek a bőrét eltávolítjuk, a húsát pedig felaprítjuk
  • 1 csésze (175 g) kukoricakonzerv, lecsepegtetve
  • Csipetnyi őrölt kömény
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ csésze (130 g) enchilada szósz (ezt bármelyik nagy bevásárlóközpontban megkaphatod a mexikói ételek polcán)
  • A díszítéshez jól jön 1 csésze (113 g) reszelt cheddar és egy kis tejföl, és koriander
Cukkinis enchilada (Foto: Depositphotos)

A cukkinis enchilada elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fémkanállal kaparjuk ki a magokat a cukkiniből; ezek nem fognak kelleni. Tedd a cukkinikat egy edénybe, ahol le tud csöpögni. Ne szedj ki minden tölteléket a zöldségből, hagyj egy kicsit, de azért legyen hely a tölteléknek is. Ízesítsd a cukkinit sóval és borssal majd hagyd állni 20-25 percig.

Ezután a cukkiniket töröld szárazra, majd helyezd el egy rétegben a tepsire, majd süsd 10-15 percig, amíg megpuhul.

Készítsd el a tölteléket:

Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes fokozaton, majd add hozzá a mogyoróhagymát, a paprikát, és párold addig, amíg a paprika megpuhul. Keverd hozzá a fekete babot, és egy kanállal segítségével a babokat lapogatva pépesítsd kicsit. Keverd hozzá a kukoricát és a csirkét, és az egészet párold össze.

Ízesítsd a tölteléket köménnyel, fokhagymaporral, sózd, borsozd. Keverj hozzá az egy csésze enchilada szószt (ezt helyettesítheted sima paradicsomszósszal is), és ha szeretnél tehetsz bele csípős szószt is, majd főzd kb 2 percig. Tedd félre a kész tölteléket.

Állítsd össze az enchiládákat:

Öntsd a  ½ csésze maradék enchilada szószt egy tepsi aljába, egyenletesen elosztva. A sült cukkinis csónakokat egyenletes rétegben rendezd el a szósz tetején. Csipesz segítségével töltsd bele az előzőleg elkészített tölteléket. A maradék szószt csurgasd a cukkinik tetejére, majd szórd meg az egészet reszelt sajttal. Tedd a sütőbe, 25-30 percre amíg a sajt megold a tetején és a szósz jó forró lesz. Tejföllel és korianderrel tálald. Jó étvágyat!

Még több recept itt:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!