Facebook hozzászólás
306

Mákos torta, pite és kuglóf!

Egy legutóbbi kutatás szerint, a heti háromszori mákos ételek fogyasztása, hatékony a csontritkulás megelőzésében. No akkor hajrá, süssünk belőle most 3 félét: egy tortát, egy pitét és egy finom kuglófot!

Mákos kocka

Hozzávalók a tésztához: 14 dkg liszt, 14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 5 dkg darált mandula, csipetnyi só; a töltelékhez: 3,5 dl tej, 12 dkg cukor, 1 fahéjrúd, 20 dkg darált mák, csipetnyi só, 5 dkg gríz, 1 citrom, 2 ek. rum, fél marék mazsola.

Elkészítése: A tészta alapanyagait egy keverőtálban összekeverjük, majd egy belisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk. A hűtőbe téve rövid ideig pihentetjük. A tészta kétharmadát vékonyra kinyújtjuk, majd óvatosan kibéleljük vele egy 20×14 cm átmérőjű, zsírozott, lisztezett tepsi alját. Ha nem sikerül egyben belehelyezni, kezünkkel foltozzuk ki a hiányos részeket. A töltelékhez 2 deci tejet felforralunk 10 deka cukorral és a fahéjrúddal, majd hozzáadjuk a darált mákot és a megmosott mazsolát. Egy másik lábasban 1,5 deci tejben, csipetnyi sóval és a maradék cukorral megfőzzük a grízt, majd a mákhoz keverjük. Belereszeljük a citrom héját, és a rummal ízesítjük. A mákkrémet a tésztára simítjuk, és a maradék tésztát ráreszeljük. (Könnyebben tudjuk reszelni, ha előtte 10 percre betesszük a mélyhűtőbe.) Előmelegített, 150 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, kis kockákra vágva kínáljuk.

Mákos kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 ek. cukor, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, csipetnyi só; a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: baracklekvár, citrommáz.

Elkészítése: Az édes, 1/2 deci tejben megfuttatjuk az élesztőt. A tojás sárgákat a vajjal, a porcukorral alaposan kikeverjük és apránként beleöntjük a langyos tejet. A megkelesztett élesztővel a kétféle liszttel, a citrom reszelt héjával és levével, csipetnyi sóval bedagasztjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket. A cukorral felforralt tejbe belekeverjük a darált mákot, mazsolát, rumot, reszelt citrom héját, végül a fahéjat. Az így elkészített masszát a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, zsírozott kuglóf- vagy gyűrű formába fektetjük úgy, hogy a tészta két vége összeérjen. Még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tolva először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük. Miután megsült, deszkára borítjuk és melegen baracklekvárral megkenjük. Ha kihűlt citrommázzal bevonjuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!