Az ehető fekete arany
A sokféle fűszergomba közül a legnagyobb hírnévre a szarvasgomba, más néven trifla (truffle, trüffel) tett szert, mely ritkasága és rejtőzködése miatt igazi különlegességnek számít.
Egy aprócska, meglehetősen visszataszító küllemű, föld alatt élő gomba, melynek megtalálását hagyományosan disznókra bízzák, aranyáron cserél gazdát, és a vele készült ételek a legelegánsabb asztalok ékességei. Akik kóstolták, többnyire egyetértenek abban, hogy a szarvasgomba megérdemli a dicsőséget.
Tények és hiedelmek Mivel a föld alatt él és fekete, régen az ördöggel hozták kapcsolatba, de ez éppúgy nem igaz, ahogy sántít a szarvasgombát övező legtöbb hiedelem.
A rendkívül illatos és aromás gomba ára kétségtelenül magas, ám a számos alfaj között vannak egészen megfizethető típusok is, ahol szó sincs "aranyárról". A trifla ára 2003-ban volt a legmagasabb mindeddig, amikor egy kiló mintegy egymillió forintot ért a vörös típusból (ha étteremben kérte volna valaki), ez pedig az arany akkori árfolyamának körülbelül a fele volt.
A kultikus malaccal való gombavadászat is a múlté már, ugyanis a sertések azért voltak jó nyomozók, mert különösen szeretik a szarvasgombát. Ha viszont egy éhes disznó ízletes ételt szagol, ember legyen a talpán, aki elveszi azt tőle. Ezért mostanában inkább jól képzett kutyákat használnak a szarvasgomba kiszagoltatására, mert ők, miután megmutatták a kincset érő gumó rejtekhelyét, jól nevelten átengedik a zsákmányt az embernek.
A szarvasgomba népszerűségéhez hozzájárul, hogy egyes vélekedések szerint pozitívan hat a férfierőre, de persze erre sincs bizonyíték.
A gourmand-ok kedvence Bár a trifla bizonyos fajtái hazánkban is megteremnek, igazi különlegességnek az olasz piemontei és a francia périgord-i típus számít.
A gombát megmosva, nyersen nagyon vékonyra szeletelve vagy reszelve a legváltozatosabb ételek összetevőjeként használják. Még a truffle nevű édességgel való névazonosság sem véletlen, a csokoládé tölteléke az eredeti recept szerint tartalmazott szarvasgombát.
Az érett gomba illata, íze annyira jellegzetes, hogy néhány grammnyi is meghatározó aromát ad az ételnek. Ennek köszönhetően működik az a "csalás", hogy légmentesen lezárt edényben a triflát összezárják például tojással, ami átveszi az aromát, s így a fenséges szarvasgombás omlett gomba nélkül, sokkal olcsóbban állítható elő.
Hozzászólás zárolva.