Facebook hozzászólás
245

Most savanyítsunk uborkát!

Ázsiában gyógynövényként használták vértisztító, vizelet és féreghajtó hatása miatt, de napjainkban a szépségápolás is felfedezte hatékony bőrápoló tulajdonságát. Napégésre, rovarcsípésre is kiváló, mert hűsít és csökkenti a gyulladást – az uborka.

Egy legutóbbi kutatás pedig a cukorbetegek számára szolgál jó hírrel: az uborka állítólag egy olyan enzimet is tartalmaz, amely a hasnyálmirigyet tehermentesíti.

Az egyik legkedveltebb hazai zöldségnövényünk az uborka, mely több,mint 3000 éve indult világhódító útjára, Indiából. Nálunk már a honfoglalás előtti időkből is ismert, de csak az 1400-as évek elejétől említik a nagykönyvek.

A magyar konyha mindenesetre az étkezési kultúrájába is beépítette, levesek, turmixok, saláták és főleg savanyított változatai a legnépszerűbbek.

Nincs az a terített asztal, ahol a pörköltek, sültek mellett ne illatozna valamelyik csemege vagy kovászolt változata. Most van itt az ideje, hogy a háziasszonyok télire elspájzolják az üvegekbe, hordókba és a fagyasztókba. De a legtöbb vidéki és városi ablak, erkély és terasz ínycsiklandó ékessége jelenleg is az 5 literes kovászos üveg – azonnali fogyasztásra.

Sokan, sokféleképpen, különféle tartósító és ízesítő módszereket vetnek be, hogy ez nagy jelentősséggel bíró konyhai tudományt a legtökéletesebbre fejlesszék. Ez is egy szájról-szájra,  nagyanyáról-unokára szálló titokzatos praktika, "ahány ház, annyi szokás" szerint.

Íme egy kis segítség annak, aki még éppen kezdő a savanyítás bűvös területén:

Kovászos uborka

Hozzávalók: egy jó alaposan kimosott 5 literes üveg, 2,5-3 kg uborka,

Elkészítés: Az alaposan megtisztított (közepes) uborkákat az üvegbe rakosgatjuk, egymásra állítva.(van, aki be is vagdalja), majd a következőkkel, alternatív módon ízlés szerinti mennyiséggel ízesítjük: 1 liter vízhez kb. 1-1,5 evőkanál só, kapor(ez akár egy szép szállal az üveg aljára is kerülhet)esetleg szőlőlevél is bele kerülhet. Ez az alap lé, melyet forrón öntenek az uborkára.

 A csemege uborkához hasonlóan aztán tovább "fűszerezhető: egész borssal babérlevéllel, korianderrel, mustármaggal, esetleg köménnyel, chili paprikával, szegfűborssal és ánizzsal. Van, aki még foghagymával is tovább bolondítja. Az üveg tetejére egy kenyér darab kerül, gyorsítva az erjedést. A napra téve már egy-két nap után fogyasztható, és a hűtőben kevés lével, lezárt műanyag dobozban 1-2 hétig is tárolható.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!