Sült gyümölcsök mézöntettel és mangós-marakujás tekercs
Isteni édességek, melyek kevésbé hizlalnak. Elkészítésük egyszerű, csak a hozzávalók beszerzése időigényes.Tökéletes desszertként tálalhatjuk.
Sült gyümölcsök mézöntettel
Hozzávalók
4 friss babérlevél
2 fahéjrúd
1 vaníliarúd
1/2 csillagánizs 4 magja
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
3 narancs leve és finomra reszelt héja
4 evőkanál méz
3 evőkanál világos nyers nádcukor
6 friss őszibarack vagy nektarin, félbevágva, kimagozva
25 g sózatlan vaj
6 friss füge, félbevágva
Elkészítése
- A babérleveleket tépjük félbe, a fahéjrudakat törjük két-három darabra, hogy jobban kiadják majd az olajukat és az illatukat. Vágjuk félbe a vaníliarudat, és kaparjuk ki a magját. Keverjük össze a csillagánizsmagokkal és a borssal, a narancslével és -héjjal, a mézzel és a cukorral: ez lesz az öntet.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A barackot és a nektarint a héjas felükkel lefelé tegyük egy nagy sütőtálba vagy magas falú tepsibe. A fűszeres öntetet locsoljuk a gyümölcsökre, és pöttyözzük rá a vajat.
- Süssük 10 percig, tegyük bele a fügét, és egy nagy kanállal locsoljuk meg a lével a gyümölcsöket. Süssük még 15 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, közben legalább még háromszor locsoljuk meg a saját levükkel. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Mangós-marakujás tekercs
Hozzávalók
175 g finomított kristálycukor
3 tojásfehérje addig felverve, amíg a kétszeresére nő a térfogata
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál malátaecet
1 teáskanál vaníliakivonat
porcukor a szóráshoz és a díszítéshez
200 g zsírmentes görög joghurt
1 nagy, érett mangó meghámozva, kimagozva és felkockázva
4 marakuja magjai
néhány földi cseresznye a díszítéshez
a málnaszószhoz: málna és 2 evőkanál porcukor
Elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Béleljünk ki egy 33×23 cm-s peremes sütőlemezt sütőpapírral. Lassan keverjük a kristálycukrot a tojásokhoz, hogy sűrű krémet kapjunk. Keverjük össze a kukoricakeményítőt, az ecetet és a vaníliakivonatot. Keverjük a tojásfehérjékhez. Kanalazzuk a formába, simítsuk el a tetejét. Süssük 30 perc alatt éppen csak szilárdra.
- Készítsük el a szószt. A málnát és a porcukrot keverjük össze turmixgépben, aztán passzírozzuk át egy szűrőn.
- Vegyük ki a tésztát a formából. Takarjuk le nedves zsírpapírral 10 percig. Szórjunk meg egy másik darab zsírpapírt porcukorral. A tésztát tegyük át a porcukros papírra, és vegyük le róla a sütéshez használt sütőpapírt. Kenjük meg a joghurttal. Osszuk el rajta a mangót és a marakuját. Tekerjük fel rétesszerűen. Díszítsük porcukorral és földi cseresznyével, majd tálaljuk a málnaszósszal.
Elkészítési idő: 60 perc
Jó étvágyat!
Forrás és további íncsiklandozó receptek:
Angela Nilsen: 101 csábító desszert – Kipróbált és bevált receptek. Alexandra Kiadó
Hozzászólás zárolva.