Talán nem árt egy kis hagymaismeret!
Hagymás finomságok receptjét várjuk, amit Hippolytnak nem, de a Schneider úrhoz hasonló hagymaimádóknak bátran ajánlhatunk. A héten azért is hagymát eszünk – hagymával! Tehát ezen a héten hagymás recepteket várunk a nyerorecept@piacesprofit.hu címre!
A hagymafélék szervezetünkre gyakorolt jótékony és gyógyító hatása sokak számára ismert. A magyar konyha közkedvelt "alapanyaga" is. A boltokban, zöldségesnél sokféléből válogathatunk, s mielőtt hozzálátnánk a főzéshez, talán nem árt egy kis hagymaismeret:
Vöröshagyma: A legelterjedtebb hagymafajta a világon, kis hazánkról nem is beszélve. Íze lehet enyhébb, vagy csípősebb, alakja hosszúkás vagy gömbölyded. Egész évben kapható: nyersen, sütve, főzve vagy párolva egyaránt fogyasztható.
Lilahagyma: A zöldségkertészek Red Large néven ismerik. Mérete a vörös társáéhoz hasonló, de lila színű. Főleg salátákhoz és díszítéshez használjuk.
Gyöngyhagyma: Nem külön hagymafajta, hanem fejlődése kezdetén lévő, még apró méretű, gömbölyded, fehér hagyma, amelyet akkor szednek fel, amikor 25-35 mm átmérőjű. Sokat savanyítanak belőle, de főzve, párolva is kitűnő.
Mogyoróhagyma: A Shallotnak is nevezett hagyma enyhébb ízű, mint rokona, a vöröshagyma. Hasonlóan apró méretű, mint a gyöngyhagyma.
Póréhagyma: Európában őshonos, íze nem olyan átható, mint a vöröshagymáé, ezért salátákban nagyon jó, sütésre-főzésre kiváló.
Újhagyma: Tavaszi hagymának is nevezik. Fiatalon, zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt szedik. Ugyanúgy, mint apórét, szőröstül-bőröstül meg lehet enni. Többnyire nyersen vagy salátákban fogyasztjuk, de főzni is lehet vele.
Metélőhagyma(snidling): Pázsithagymának is nevezik. Hosszúkás, üreges leveleit fölaprítva, nyersen vagy salátába keverve esszük inkább.
Fokhagyma: Az egyik legfontosabb fűszernövény, amit az egész világon termesztenek és szeretnek. Sokféle gyógyhatása ismeretes.
Kellemes hagymázást!
Hozzászólás zárolva.