Vargabéles, stíriai metélt recept
Mindhárom túrós finomság könnyen elkészíthető, és akár egytálételként is kitűnő lehet. Garantáltan a család édesszájú tagjainak kedvencévé válik. Próbáld ki!
Vargabéles
Hozzávalók: 30 dkg metélt tészta, 50 dkg tehéntúró, 30 dkg cukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 5-5 dkg mazsola és vaj, 2 csomag réteslap, reszelt citromhéj
Elkészítés: a tésztát kifőzzük és leszűrjük. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a mazsolát, reszelt citromhéjjal és cukorral ízesítjük. Simára keverjük, beletesszük a tésztát, majd a habbá vert tojásfejét.
Egy magas falú tepsit kivajazunk, és réteslappal kibéleljük. Beleöntjük a túrótölteléket, és befedjük a maradék réteslappal. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig sütjük.
Kockára vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Stíriai metélt
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 22 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 8 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, só
Elkészítés: az áttört túróhoz hozzáadjuk a lisztet, 1 tojást, csipetnyi sót, majd ráöntünk egy-két kanál tejfölt, és kézzel összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és ujjnyi vastag metéltre vágjuk.
Vaníliás cukorral ízesített tejet forralunk, megfőzzük benne a tésztát, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Habverővel kikeverjük, majd belekeverjük a maradék tejfölt.
A tésztát beletesszük a mártásba, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott, zsemlemorzsával kihintett tűzálló tálba öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben lassan sütjük, hogy a tészta belseje is átsüljön.
A kész metéltet adagokra vágjuk, lapátkanállal tálra tesszük, majd porcukorral meghintjük.
Hozzászólás zárolva.