A leggyorsabban elkészíthető nyári hűsítők
A házi készítésű feketeribizli-sörbet fantasztikus: íze kirobbanóan friss, és gyönyörű, mélybíbor színe van. A fagylalatok gyümölcsből- lehűtenek és még egészségesek is.
Fekete ribizlis, mentás sörbet
Hozzávalók:
200 g finomított kristálycukor
20 g friss menta, és néhány kisebb hajtás a tálaláshoz
750 g fekete ribizli
4 evőkanál folyékony glükóz
2 citrom leve
- Készítsünk szirupot úgy, hogy a cukrot oldjuk fel 200 ml forrásban levő vízben, aztán dobjuk bele a mentát, és hagyjuk kihűlni kb. 155 perc alatt. Vegyük ki a mentát.
- Főzzük a fekete ribizlit a szirupban a glükózzal kb. 5 percig, hogy a gyümölcs megpuhuljon. Pörgessük meg a robotgépben, aztán szitán (ne legyen nejlon) keresztül passzírozzuk egy tálba, egy merőkanál vagy egy evőkanál hátuljával dörzsölve, hogy eltávolítsuk a magokat. Adjuk hozzá a citromlevet, és hagyjuk kihűlni.
- Fagyasszuk fagylaltkészítő gépben a használati utasítás szerint, amíg sűrű krém nem lesz, aztán gombóconként tegyük egy mélyhűtőben használatos edénybe, és rakjuk a fagyasztóba. Tálalás előtt hagyjuk kicsit puhulni körülbelül 10 percig, aztán tálaljuk friss mentahajtásokkal. (Azt is kipróbálhatjuk, hogy a masszát egy adagban tesszük a mélyhűtőbe, és fogyasztás közben három-négy alkalommal átkeverjük; majd tálaláskor adagoljuk fagylaltkanállal.)
Áfonyás, kókuszos és zöldcitromos fagylalt
Hozzávalók:
2 zöldcitrom
140 g finomított kristálycukor125 G kék áfonya
200 ml kókusztej
284 ml zsíros tejszín
áfonya és zöldcitromszeletek a díszítéshez
- Reszeljük finomra az egyik zöldcitrom héját. Mindkettőnek facsarjuk ki a levét. Tegyük egy kis lábasba a cukorral együtt. Kis lángon, kevergetve oldjuk fel benne a cukrot. Tegyük bele az áfonyát, és főzzük két percig, amíg a héja elkezd felrepedni.
- Öntsük az áfonyás keveréket egy tálba, keverjük hozzá a kókusztejet. Hagyjuk kihűlni. Verjük lágy habbá a tejszínt, aztán fokozatosan dolgozzuk bele az áfonyás keveréket. Tegyük a tálat a fagyasztóba kb. 1 órára, míg a keverék a tál szélétől kb 3 cm vastagságban megszilárdul.
- Vegyük ki a fagyasztóból és keverjük jól össze. Amikor már elég lágy, tegyük vissza a fagyasztóba még egy órára. Újra keverjük át. Tegyük a fagylaltot egy ételdobozba, takarjuk le és fagyasszuk keményre. Tálalás előtt fél órával tegyük át a hűtőszekrénybe, hogy lágyabb legyen. Tálaljuk áfonyával és zöldcitromszeletekkel
Forrás: Alexandra Kiadó: 101 csábító desszert
Hozzászólás zárolva.