Részeges csirke recept
Némi előkészítés után be vele a tepsibe, majd a sütőbe. Szóval gyors, mégis különleges és új ízeket varázsolunk a csirkének a mai ajánlatunkkal: részegesen.
Részeg csirke
Hozzávalók: (4 személyre)
1 csirke (kb. 800-1000 gr-os)
1 dl. konyak
4,5 dl száraz fehér bor
1 evőkanál paprika
5 púpozott evőkanál tejföl
14 dkg ementáli jellegű sajt (pl. Pannonia)reszelve
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál porcukor
só, bors, kevés liszt
Elkészítés:
Daraboljuk fel a csirkét. (A mellét és a hátát is legalább négy darabba vágjuk!) Sózzuk be, és forgassuk meg lisztben a darabokat. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és hirtelen süssük meg benne a csirkedarabokat, minden oldalukat aranybarnára. A serpenyőben megmaradt felesleges olajat öntsük le külön egy csészécskébe, majd locsoljuk meg a csirkedarabokat a konyakkal, és gyújtsuk meg! (Szaknyelven ez a flambirozás.) Óvatósan mozgatva a serpenyőt várjuk meg amíg a láng kialszik, azaz az összes alkohol elégett, és rásült a csirkére.
Szórjuk meg a csirkedarabokat a piros paprikával, öntsük rá a fehér bort, és adjuk hozzá a porcukrot. Takarékra véve a főzőlapot a forrástól számított 5 percig rotyogtassuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és 10 dkg reszelt sajtot. Ezzel is rotyogtassuk össze 10-12 percig. Vegyük le a tűzről. Kapcsoljuk be a sütőt grillezés funkcióra, hogy felforrósodjon.
Vegyük ki a csirkedarabokat és rakjuk egy tűzálló tálba. A serpenyőben lévő mártáshoz keverjük hozzá a mustárt és öntsük a tálba a csirkékre. A maradék sajtot keverjük össze a zsemlemorzsával és szórjuk a csirkedarabok tetejére. Tegyük a tálat 5 percre a sütőbe, vagy a mikrogrillbe, hogy a sajt és a zsemlemorzsa szépen rápiruljon, s már tálalhatjuk is.
Köretként frissen kifőzött orsó tésztát, vagy penne-t készítsünk hozzá, de grillezett apró zöldségekkel is nagyon finom.
Hozzászólás zárolva.