Töltött zöldségek-akár hidegen is
Kicsit több időt igényel, mint a „bedobom a tepsibe, aztán sütőbe vele” típusú receptek. De előre is elkészíthetők, mert akár hidegen is nagyon finomak!
Hozzávalók: (4-6 személyre)
8 közepes méretű paradicsom
8 kis méretű patisszon
8 nagy fej hagyma
fél szelet kétszersült, vagy pirított toast kenyér
fél csomó petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
még egy fej hagyma
500 gr csemege szalámi, vagy enyhén füstölt sütnivaló kolbász
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg a paradicsomokat, vágjunk le egy kis "kalapkát", óvatosan kaparjuk ki a belsejét és tegyük félre egy kis tálba. Az üres paradicsomokat enyhén sózzuk meg, és állítsuk fejre, úgy hogy a leve kicsorogjon.
A patisszonokat hámozzuk meg, a hagymát tisztítsuk meg, és ugyanúgy készítsük elő, mint a paradicsomokat.
A szalámit, vagy a kolbászt vágjuk apróra, vagy daráljuk le.
A töltelék készítése:
A hagyma közepeket, illetve az egy darab egész hagymát vágjuk apróra, és 2-3 perc alatt kevés olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a szalámit, vagy a kolbászt, és nyomjuk bele a fokhagymát. Enyhén sózzuk, borsozzuk meg, és hagyjuk dinsztelődni, kis lángon, 12-15 percig.
A paradicsomok és a hagymák megtöltése:
Az elkészített töltelék 2/3-ához adjuk hozzá a kikapart paradicsomhúst, az apróra tört kétszersültet, vagy pirítóst, és az apróra vágott petrezselymet. Jól keverjük össze és töltsük bele a paradicsomokba és a hagymákba. A paradicsomokra tegyük vissza a kalapkákat.
A patisszonok megtöltése:
A maradék 1/3 töltelékhez adjuk hozzá az apróra vágott patisszonbelet, keverjük össze és ezzel töltsük meg a kis patisszonokat. Tegyük rájuk vissza a kalapkákat.
Egy sütőtálba ízlésesen rendezzük el a megtöltött zöldségeket,locsoljuk meg egy kevés olajjal, és 200 fokos sütőben süssük 30 percig.
Ha melegen akarjuk tálalni, előre is elkészíthetjük, s csak akkor tesszük be a sütőbe, amikor kell. De akár előre is elkészíthetjük teljesen, mert hidegen is nagyon finom!
Tipp:
Ha nagyobb társaságnak készítjük, vagy gazdagítani akarjuk a választékot, akkor padlizsánt, paprikát, sőt burgonyát is megtölthetünk hasonló módon, értelemszerűen, arányosan növelve a töltelékhez szükséges hozzávalókat.
Hozzászólás zárolva.