Mandulás Répatorta
Biztosan mindenki ismeri a nyuszikás répatortás viccet. Anno azt hittem, hogy a répatorta csak a képzelet szüleménye, de tévedtem. Íme a finom ínyencség receptje.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg zsenge sárgarépa
25 dkg cukor
1 késhegynyi só
1 egész citrom reszelt héja
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
30dkg hámozatlan reszelt mandula
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt
A díszítéshez:
15 dkg baracklekvár-bevonat
15 dkg fondant vagy tojásfehérjemáz
60 dkg pirított, lapokra reszelt mandula
Elkészítése:
A megtisztított répát nagyon finomra reszeljük. A cukor harmadrészét, a sót és a reszelt citromhéjat a tojássárgájával habosra keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá keverjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A reszelt mandulát elkeverjük a teljes őrlésű búzaliszttel és a répával. A tojáshabnak először a harmadát forgatjuk össze a tojássárgája masszával, majd hozzáadjuk a többit, és ráöntjük a mandulás keveréket. A masszát óvatosan összekeverjük, és az előkészített formába töltjük. A középső sínen kb. 55 percig sütjük. Éjszakán át pihentetjük, majd kiborítjuk a formából. A baracklekvárt felmelegítjük, és szitán áttörjük. A torta felszínét és szélét megkenjük a forró barack-lekvár bevonattal, majd a felszínt megkenjük fondant-nal vagy tojásfehérje mázzal is, a szélét pedig meghintjük a pirított, lapokra reszelt mandulával.
Tippek
A répát nagyon finomra kell reszelni. Ha durvára vagy hosszú szálúra reszeljük, a tortát nehéz lesz szeletelni.
Mielőtt a tortát a formából kiborítanánk, egy éjszakán át pihentetni kell, mégpedig sima alsó lapjával lefelé.
Hozzászólás zárolva.