Farsangi és csöröge fánk
A farsang jellegzetes étele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Voltak vidékek, ahol azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Ismert a szalagos változata, ez az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk, más néven csöröge.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
38 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 tojássárgája, 7 dkg vaj, 8-9 evőkanál tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál rum, negyed citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj, vaníliás cukor, barackíz.
Elkészítése:
Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és négy evőkanál langyos tejjel kovászt készítünk. A tál közepére – amelyben a fánk készül – tesszük a kovászt, köréje a lisztet. Betakarjuk, és langyos helyre tesszük, amíg megkel. A tojás sárgákat a sóval elkeverjük, és a liszthez öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a maradék felforralt, kihűtött tejet. Addig verjük, amíg hólyagos nem lesz (ilyenkor már elválik a kanáltól), majd betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Végül lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Ezt követően letakarjuk, és hagyjuk tovább kelni, majd kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük (először fedő alatt, majd a megfordítás után már fedő nélkül). A fánkokról az olajat szalvéta segítségével leitatjuk, majd meghintjük vaníliás cukorral, és barackízzel kínáljuk.
Csöröge fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 tojássárgája, 17,5 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 citrom héja, negyed teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só.
Elkészítése:
A lisztet egy munkalapra szitáljuk, majd beledolgozzuk a meglágyított vajat, a tojás sárgákat, a porcukrot, a tejet, a citromhéjat, a sót és a szódabikarbónát. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kinyújtjuk a tésztát. Csíkokra vágjuk és kis fodrokat tekerünk belőlük. Forró olajban hirtelen kisütjük, leitatjuk róluk a zsiradékot, és megszórjuk cukorral, vagy leöntjük mézzel.
forrás: www. ujszo.com
Hozzászólás zárolva.