Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.
Hozzávalók: (4 személyre)
750 gr. padlizsán
200 gr. sűrített paradicsom, vagy 30 dkg üveges paradicsom szósz
250 gr. pizza mozarella sajt (durvára reszelve)
100 gr. reszelt parmezán sajt
só, olíva olaj
Elkészítés:
A padlizsánoknak vágjuk le a csumáját, mossuk meg őket és karikázzuk fel, majd sózzuk be és tegyük félre kb. 30 percre. Ettől kiengedi keserű levét! Öblítsük le hideg vízzel, és jól csöpögtessük le, vagy itassuk le a vizet papír törlővel. Mindkét oldalát lisztezzük be és egy serpenyőben kevés olajon futassuk meg, hogy egy kis színt kapjon, illetve a liszt rásüljön.
Amikor minden padlizsán karika kész, vegyünk egy tűzálló tálat, vagy egy megfelelő méretű kis tepsit, amit kikenünk olíva olajjal.
Az aljára terítsünk szét paradicsomszószt, majd fedjük be padlizsánszeletekkel, szórjuk meg a kétféle sajttal. Folytassuk a rétegezést addig, amíg van a hozzávalókból, de úgy, hogy a tetejére sajt kerüljön. Fedjük le alufóliával és 200 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Majd vegyük le az alufóliát, és süssük még kb. 10 percig, hogy a teje megpiruljon.
Máris kész és forrón tálalhatjuk.
Ha köretnek szánjuk, akkor néhány szelet pulykamell filét, vagy filézett csirkecombot pácoljunk be reggel egy kis oliva olajjal és mediterrán fűszerekkel, s mikor megjövünk ezeket is csak gyorsan meg kell sütni serpenyőben, vagy grillen.
Italajánlat: A paradicsom, a padlizsán és a parmezán markáns íze egy igazán zamatos, ám könnyű vörös bort kíván. Mediterrán ízvilághoz, a magyar mediterrán borvidékről, azaz Villányból válasszunk bort. Egy könnyű pinot noir, vagy merlot pompásan illik majd ehhez a fogáshoz.
Jó étvágyat kívánunk!
Hozzászólás zárolva.