Facebook hozzászólás
574

9 cseresznyés recept!

Cseresznyéből a nagy szemű, kemény húsú, zöld szárú gyümölcsöt érdemes vásárolni – az utóbbi a frissességet jelzi. Színe skarlát-, bíbor- vagy sötétvörös, de fajtától függően majdnem fekete is lehet.

Hogyan együk a cseresznyét? A legjobb egyenesen a fáról szedni és enni, de ettől az élménytől mindenkit óvunk. Mosatlan gyümölcsöt sose egyél! – anyáink figyelmeztetését örökre az emlékezetünkbe véstük.

Az illemszabályok szerint a cseresznyét szárastul kellene tálalni, szemenként megfogni (a száránál), és szájunkkal lehúzni a szárról. A magot diszkréten egy kiskanálba csúsztatni vagy a markunkba, majd a tányér szélére tenni. (Szalvéta is dukál a cseresznyéhez, hogy a kezünket megtörölhessük.)

A cseresznyeidény viszonylag rövid idejét kihasználandó, néhány nem szokványos receptet kínálunk.

Nyári saláta

Hozzávalók:
2 kicsontozott csirkecomb, 1 csirkemell, 20 dkg cseresznye, 5 szál újhagyma, 2 sárgarépa, 1 zöldpaprika (sárga), olívaolaj, só.
Az öntethez: 1 deci fehérbor, 0,5 deci piros borecet, olívaolaj, friss mentalevél, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, 1 kávéskanál fűszerkeverék (kardámon, koriander, fehér bors), 1 kávéskanál cukor.

Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk, olajon megsütjük, megsózzuk. Hozzáadjuk a zöldséget, és rövid ideig együtt dinszteljük. Utána adjuk hozzá a megmosott, lecsepegtetett cseresznyét, összekeverjük, és még egy percig pároljuk. A zöldséges, cseresznyés húst egy tálba tesszük, leöntjük a forró öntettel, és legalább hat óráig állni hagyjuk.

Öntet: a bort és az ecetet egy deci vízzel fölforraljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a mentát, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, cukrot, olívaolajat, és együtt főzzük további tíz percig.


Keleti kacsamell

Hozzávalók:
50 dkg kacsamell, 20 dkg póréhagyma, 20 dkg cseresznye (vagy meggy), 1  paprika (sárga), 3 dkg friss gyömbér, 1 evőkanál keményítő, szójaszósz, olaj, só.

Elkészítése:
A húsról lehúzzuk a bőrt, vékony szeletekre vágjuk, és beleforgatjuk a keményítőbe. A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a vékonyra szeletelt gyömbért, hozzáadjuk a húst, és aranybarnára sütjük. Ha kész, a húst és a gyömbért kivesszük, a visszamaradt olajba beletesszük a póréhagymát, a paprikát és a kimagozott cseresznyét, és 2 percig dinszteljük. Ezután a húst és a gyömbért visszatesszük a serpenyőbe, az egészet meglocsoljuk szójamártással (esetleg még megsózzuk), és két percig erős lángon sütjük. Rizzsel tálaljuk.


Fényezett cseresznye

Hozzávalók:
40 dkg cseresznye (szárastul), 30 dkg kristálycukor, 1 evőkanál víz, olaj (a papír megkenéséhez).

Elkészítése:
A cukrot és a vizet felolvasztjuk, és addig kavargatjuk erős tűzön, amíg világos, ritka karamellt nem kapunk. A megmosott, lecsepegtetett cseresznyét egyenként belemártjuk a karamellbe, majd az olajjal megkent sütőpapírra helyezzük, és hagyjuk megszáradni. Az így elkészített cseresznyét díszítésre (is) használhatjuk (torta, fagylalt, puding).


Olasz cseresznye szorbet

Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 20 dkg cukor, 1 deci víz, 2 evőkanál cseresznyelikőr, pici őrölt fahéj, 3 szál friss menta, néhány szem cseresznye és menta a díszítéshez.

Elkészítése:
A cseresznyét kimagozzuk, majd a likőrrel szétmixeljük. A cukrot és a vizet kis lángon felolvasztjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, felforraljuk. Ha kihűlt, beletesszük az apróra vágott mentát, összekeverjük az elmixelt cseresznyével, lapos tálba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Néhányszor megkeverjük, majd lefagyasztjuk. A darabokra tört jeges cseresznyét poharakba tesszük, friss cseresznyével és mentalevéllel díszítjük.


Cseresznye pongyolában

Hozzávalók:
40 dkg cseresznye (szárastul), 30 dkg sima liszt, 2 tojás, fél csésze tej, 2 evőkanál olívaolaj, olaj a sütéshez, porcukor és őrölt fahéj (meghinteni).

Elkészítése:
A tojássárgáját, az olívaolajat, a lisztet, a tejet elkeverjük, hozzáadjuk a felvert fehérjét. A tésztába belemártogatjuk a megmosott, lecsepegtetett cseresznyét, és forró olajban hirtelen kisütjük. A cseresznyét papírszalvétára rakjuk, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral.


Hűtött cseresznye gyömbéres cukorban

Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 30 dkg cukor, 1,5 deci víz, friss gyömbér.

Elkészítése:
A vizet és a cukor felét lassú tűzön felolvasztjuk, a gyömbért meghámozzuk, és lereszeljük. A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, majd belemártjuk a kihűlt szirupba, majd meghempergetjük a gyömbéres cukorban. Tálalás előtt két órára a hűtőbe tesszük.


Ropogós cseresznye fűszeresen

Hozzávalók:
70 dkg cseresznye, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 1 dl borecet, 1 deci víz, 40 szem fekete bors, 10 babérlevél.

Elkészítése:
A borecetet, vizet, mézet, cukrot, fekete borsot, babérlevelet edényben forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. A megmosott (száratlan) cseresznyét megszurkáljuk és tiszta üvegbe töltjük, majd leöntjük a lével, amelyet ismét felforraltunk. Az üveget lezárjuk, felfordítjuk, másnapig így hagyjuk, és két hétre hűtőszekrénybe tesszük. Sajtos ételekhez, füstölt húsokhoz kitűnő.


Párolt cseresznye

Hozzávalók:
50 dkg kimagozott cseresznye, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 2 gerezd fokhagyma, egy pici tabasco mártás vagy cayenne bors, kevés majoránna.

Elkészítése:
A hozzávalókat fedő alatt öt percig pároljuk, azután levesszük a fedőt, és fél kiskanál keményítőt adunk hozzá (amit pici hideg vízben oldunk fel), majd besűrítjük. Köretként adjuk sültekhez vagy főtt marhahúshoz.


Hagymás cseresznye

Hozzávalók:
50 dkg kimagozott cseresznye, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só.

Elkészítése:
A cseresznyét az olajon erős tűzön addig kavargatjuk, amíg a víz kezd elpárologni, akkor hozzáadjuk a felvágott vöröshagymát, és erős lángon tovább sütjük. A végén sózzuk. Sültekhez nagyon finom.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!