Erdélyi káposztás gombóc
A káposzta mindig „kéznél van”, ráadásul sok vitamint és vasat tartalmaz. Íme, egy újabb recept a káposzta felhasználására.
Hozzávalók (4-6 főre)
1 kisebb fej káposzta
2-3 kanál olaj
2 tojás+4 tojássárgája
20 dkg vaj (vagy margarin)
4 zsemle
4 evőkanál liszt
kevés tej
2-3 evőkanál olvasztott vaj
só, ízlés szerint
12-20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
2 zsemlét kockára vágunk, és kevés vajon vagy margarinon megpirítunk. A másik 2 zsemlét tejbe áztatjuk.
A 20 dkg vajat (vagy margarint) habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját, lassanként hozzákeverjük a lisztet, sót és az előzőleg olajon megpárolt káposztát. Végül belekeverjük a pirított, illetve a tejben áztatott zsemléket. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, és forró, sós vízben kifőzzük.
Megöntözzük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Tipp: Köretként is adhatjuk (akkor 6 főre elég a fenti mennyiség), de önálló ételként is tápláló fogás.
Forrás: Kövi Pál „Erdélyi lakoma” című könyve
Hozzászólás zárolva.