Pikáns, húsos zöldbableves
Íz világában hasonlít a palócok által kedvelt savanyú krumpli, vagy bableveshez, de annál sokkal agyafúrtabb ízletesebb, viszont minden benne van, amit a palóc föld megterem ezért akár valódi Palóc is lehetne.
Hozzávalók 4-6 személyre:
10 dkg hagyma (egy nagyobb fej)
2 gerezd fokhagyma
40 dkg sertés lapocka vagy comb (kockára vágva, mint a gulyáshoz)
10 dkg húsos szalonna, vagy nyers füstölt hús
2 nagyobb burgonya
25 dkg zöldbab,
1 kis tejfel 1+1/2 – 2 dl
1-2 babérlevél
1 csipet majoránna
1-2 húsleves kocka, vagy füstölt kocka, vegeta
tört bors,ízlés szerint.
1 kk Piros paprika , és kevés Erős Pista (annak aki a csípőset szereti)
Elkészítése :
Az összevágott hagymát üvegesre pároljuk,beledobjuk a szétnyomott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a paprikát és beleforgatjuk az összevágott húst és a húsos szalonnát. Kevergetve a húst pirítjuk, beleszórjuk a majoránnát, a babérlevelet és a borsot. Felengedjük 1.8 l vízzel, és bele tesszük a leveskockát. Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük.( kb.1/2 óra ) Most tesszük bele a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot.
Tovább főzzük, míg az alkotó részek puhák nem lesznek.Ha készen van a tejfelből 1 kk. liszttel habarást készítünk, és lassan a levesbe csorgatjuk, elkeverjük és még egyet hagyjuk "rottyanni" Utána sózzuk, ha kell, még egy kis friss törött borsot rádarálunk.
Mi cseréptálba tálaljuk. Jó étvágyat.
Vargabélesssel, vagy buktával fejezd be a menüt!
(Családi recept) Katától
Hozzászólás zárolva.