Így tudsz kevés pénzből finomat főzni!
Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én képtelen vagyok pontosan annyi kiflit, zsemlét, kenyeret venni, amennyi elfogy nálunk. Mindig hegyekben állnak a félszáraz péksütemények, nekem pedig a szívem szakad meg, amikor ki kell dobni őket. Régen a szárcsáknak adtuk a folyóparton, de úgy látszik más is ezt teszi, mert a dögök már nem is éhesek. Úgyhogy nem volt más hátra, kénytelen voltam megfelelő recepteket keresni a probléma megoldására. A legjobbakat szeretném megosztani.
Rakott zsemle
Hozzávalók:
6db zsemle (de a szeletekre vágott kenyér is jó)
1cs.vaníliáscukor
3db tojás
3 ek. kristálycukor
0.5 l tej
3 szelet vaj + a kikenéshez
kakaópor
Elkészítés:
Egy közepes jénai tálat kikenünk vajjal. Az egész tojásokat a cukorral, vaníliával kikeverjük, hozzáadjuk a tejet. Ebben a keverékben megforgatjuk a három-négy szeletbe vágott zsemléket. Sorban szorosan egymásmellé lerakjuk a tál aljára. A sor tetejét megszórjuk cukrozott kakaóporral. Még egy sor mártott zsemleszeletet helyezünk a tetejére, ismét kakaózunk. Mindezt addig folytatjuk, míg a zsemle el nem fogy. Az utolsó sor tetejére nem szórunk kakaót, hanem három vékony szelet vajat teszünk. Előmelegített sütőben, kb.180fokon, ha lehet légkeveréssel süssük pirosra.
Mákos vagy diós guba
Hozzávalók (4 személyre):
8 db szikkadtabb kifli
6 dl tej
15 dkg darált mák vagy dió
3-4 evőkanálnyi méz
2 dkg margarin
1 dkg vaníliáscukor
citrom
A tejben olvaszd fel a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágd szeletekre és locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat, majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.) A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kiflikatikákhoz. A maradék margarinnal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kiflikarikákat, majd előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát.
Máglyarakás
Hozzávalók:
Kifli (vagy fonott kalács)
3 tojás
3 ek. vaníliáscukor
2 dl tej
kb.2-3 db alma
őrölt fahéj
mazsola
apróra vágott dió
Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk (a kalácsot feldaraboljuk). A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, föleresztjük a tejjel. Beleforgatjuk a feldarabolt kiflikarikákat (vagy kalácsdarabokat).Vajjal kikent tepsibe öntjük, majd a tetejét rumban áztatott vékony almaszeletekkel rakjuk meg és hintsük meg fahéjas cukorral, mazsolával és apróra vágott dióval. Sütőbe tesszük és megsütjük. Amikor az alma már puha, kivéve a sütőből a 3 tojásfehérjéből cukorral habot verünk, baracklekvárt keverünk bele, és rárakjuk a massza tetejére. Visszahelyezzük az egészet a sütőbe, míg a hab kissé megbarnul. Tálaláskor kockákra vágjuk, adhatunk mellé még sodót vagy mártást is.
Hozzászólás zárolva.