Húsok vörös- és fehérborral-receptekkel!
Sertés, bárány, borjú, baromfi, hal. Mindegyikhez ízében harmónikusan illeszkedik a bor, a szőlő. Most egy-egy sertés, bárány és borjú receptjével hozzuk meg kedvüket a főzéshez.
Boros báránylapocka burgonyaágyon
Hozzávalók: 2 csontos báránylapocka, 80 deka nem szétfövő burgonya, 4 szál sárgarépa, 2,5 deci száraz fehérbor, 8 deci bárányalaplé, 1 ág friss rozmaring, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só és őrölt feketebors ízlés szerint.
Elkészítése: az olívaolaj felébe belekeverjük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük vele a báránylapockákat, majd a húst körülbelül 2 órára hűtőbe tesszük. A maradék olíván egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, majd kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt olajon megpirítjuk a lapockákat. Felöntjük a borral, majd a sütőben a hagymával együtt körülbelül 40-45 percig lefedve pároljuk. A megtisztított répákat nem túl vékony szeletekre, a burgonyát pedig nagyobb kockákra felszeleteljük. Ezután a hús helyére tesszük a burgonyát és a répát, sózzuk, borsozzuk, majd ráfektetjük a húsokat, az egészet leöntjük a bárányalaplével, rátesszük a rozmaringágat, és lefedve a sütőben puhára pároljuk. Ha kész, a húsokat lefejtjük a csontokról, felszeleteljük, tálra tesszük, majd mellérakjuk a répás burgonyát. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Borjútekercsek fehérboros mártásban
Hozzávalók: 6 szelet borjúcomb, 6 szelet bacon, 6 szelet sajt (ízlés szerint), 2 deci száraz minőségi fehérbor, 6 mogyoróhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, őrölt feketebors.
Elkészítése: a hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd mindegyikre egy-egy szelet bacont és sajtot teszünk (vigyázva, hogy ne lógjanak ki). Feltekerjük, és hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. Egy serpenyőben az olajon hirtelen megpirítjuk a tekercsek minden oldalát, majd kiszedjük őket, és a visszamaradt olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymákat. Visszarakjuk a roládokat a hagymás olajba, felöntjük a borral, és 30-35 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, a tekercseket tálra tesszük, melléöntjük a hagymás-boros mártást. Főtt burgonyával kínáljuk.
Sertésborda vincellér módra
Hozzávalók: 6 szelet csontos sertéskaraj, 40-40 deka fehér és vörös csemegeszőlő, 2 deci félédes fehérbor, 3 centiliter konyak, 4 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A mártáshoz: 4 deci vörösbor, 3 deka vaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál ételkeményítő, 1 evőkanál kristálycukor, csipet só.
Hozzászólás zárolva.