Facebook hozzászólás
248

Roston sült kecskesajt-bacon töltött paradicsommal

Igazi nyári étel, a tál összetevői külön-külön is nagyon egészségesek, a sok zöldség és a kecskesajt-bacon párosítás pedig többféle ízlés számára is vonzó lehet.

Hozzávalók: 2 nagyobb paradicsom, 25 deka szeletelt bacon, 20 deka kecskesajt, só, bors, olívaolaj, pici liszt. A töltelékhez: padlizsán, cukkíni, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, reszelt sajt.

Elkészítése: a kecskesajtból két nagyobb szeletet vágunk, baconbe göngyöljük, majd lisztbe forgatjuk (hogy sütéskor a sajt ne folyjon szét), roston kevés olívaolajjal megsütjük. A töltelék elkészítése: az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott többi zöldséget, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, friss bazsalikommal, kakukkfűvel, megszórjuk reszelt sajttal, majd kihűtjük. A két nagyobb paradicsom tetejét a csumájánál levágjuk, hogy tölteni lehessen, a héját lehúzzuk, a belsejét kikaparjuk, és megtöltjük a sajtos-zöldséges töltelékkel, majd előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivett paradicsomot tányérra helyezzük, mellé tálaljuk a grillezett kecskesajtot, friss fűszernövényekkel díszítjük, és fokhagymás pirítóst kínálunk hozzá.

A sajtok finomak és egészségesek is, megtalálhatók bennük a szervezet számára szükséges fehérjék, zsírok – néha kicsit sok is -, ásványi anyagok, vitaminok, például folsav, B2- (riboflavin), B12-, A- és D-vitamin, foszfor és nem utolsósorban az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen kalcium. A kecskesajt a sajtok között is az egyik legegészségesebb, kecsketejből készül, aminek gyógyító hatása régóta ismert, például a penicillin felfedezése előtt a tuberkulózis leküzdésére is használták. Magas fehérjetartalma miatt hatékony erősítőszerként tartják számon. A kecsketej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, több benne a vitamin – E-, K- és C-vitamint is tartalmaz, A-vitamin-tartalma akár a négyszerese is lehet -, ásványianyag-koncentrációja (kalcium, magnézium, foszfor) is kedvezőbb, vastartalma pedig a háromszorosa. Előnyös tulajdonságai a belőle készült sajtot is jellemzik. A kiválóan grillezhető kecskesajt mellé körítésként ajánlott paradicsom, miként a tejtermékek, ugyancsak kiváló kalciumforrás, vitaminokban is gazdag – jelentős a C-vitamin-tartalma, de ezenkívül még több mint tízféle található benne -, a töltelékeként felhasznált padlizsán, cukkíni, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma pedig ugyancsak a kifejezetten ajánlható étkek közé tartozik. A tál fűszerezésére használt sok illóolajat tartalmazó bazsalikom és kakukkfű gyógynövényként is ismert, mindkettő kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, szélhajtó és görcsoldó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!