Facebook hozzászólás
84

Krumplisaláta fürjtojással- nem hétköznapi inyencség

Miért ezt ajánljuk? A burgonya, bár igazán hétköznapi étek, tele van mindenféle hasznos tápanyaggal, ráadásul képes mindig újdonságként megjelenni az asztalon. Ez a recept is picit eltér a megszokottól.

Hozzávalók: 30 deka kifliburgonya, 10 deka szárított paradicsom olívaolajban, 1 csokor snidling, 10 füstölt fürjtojás, 12 szelet bacon, 8 koktélparadicsom, 1 csomag vegyes friss saláta.

Elkészítése: a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk, és összekeverjük a vastag szeletekre vágott szárított paradicsommal. A friss salátát a tányérra halmozzuk, rátesszük a burgonyás keveréket, majd a durvára darabolt snidlinget, a szeletelt bacont és a fürjtojásokat.

A burgonyában A-, B-, C- és E-vitamin, számos ásványi anyag, például kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, folsav, magán és cink is található. Jelentős káliumtartalma révén rendszeres fogyasztásával szabályozható a szervezet vízháztartása, így az ödémára hajlamosaknak, vesebajban szenvedőknek különösen ajánlható. Bőségesen vannak még benne emésztést segítő ballasztanyagok is, a sárgás színű fajtákban pedig az antioxidáns hatású béta-karotin található nagyobb arányban. Tápértéke is magas: 10 deka újburgonya energiaértéke 85 kalória, szénhidrátértéke pedig 20 gramm körül van. Érdekesség, ho

gy a burgonya Dél-Amerikában már több mint hétezer évvel ezelőtt ismert volt, Európába viszont csak az 1600-as években jutott el a spanyol hódítók révén, hozzánk pedig csak még jó ötven évvel később, németországi protestáns diákok közvetítésével. A magyar krumpli szót egyébként a német Grundbirne szóból eredeztetik, ami földi körtét jelent, merthogy kezdetben talajban termő almának, körtének vélték az addig ismeretlen termést. A 18. század végére – amikor is II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését – viszont már országosan ismert és kedvelt volt.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!