Pisztráng roston, sült zöldségekkel
Miért ezt ajánljuk? A nyár a rostsütés időszaka, ráadásul a sok zöldség és a pisztráng is egészséges, nyáron talán még az is megpróbálkozik vele, aki kevésbé szereti a halat.
A pisztráng a legízesebb halak egyike, a lazacfélék családjába tartozik. Igazi ínyencfogás, ráadásul – mint minden hal – kitűnő fehérjeforrás, alacsony a zsírtartalma, könnyen emészthető, és koleszterincsökkentő ómega3 és ómega6 zsírsavakat is tartalmaz. Ez az esszenciális – a szervezet által elő nem állítható, de normál működéséhez nélkülözhetetlen – zsírsavcsoport a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása megelőzésében is fontos szerepet játszik. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak ráadásul antidepresszánsként is működnek – kutatások szerint azok körében, akiknek a vérében alacsony az ómega3-szint, sokszorosan magasabb az öngyilkossági kísérlet, mint magas ómega3-szint esetében –, és hiányuk akár az allergia egyik kiváltó oka is lehet. Egyes kutatások szerint az időskori elbutulás esélyét is jelentősen csökkentik. A telítetlen zsírsavtartalom sütés során sem módosul számottevő mértékben. A hal ásványi anyagokban is gazdag, kalciumot, foszfort, szelént, vasat, cinket, jódot tartalmaz, és magas a B-vitamin-tartalma is. Miután ezek a szervezet hormonális egyensúlyáért és a zsírraktározás szabályozásáért is felelősek, így hatással vannak a testsúly alakulására, a bőr rugalmasságának fenntartására és az érzékelésre.
Pisztráng roston, sült zöldségekkel
Hozzávalók: személyenként egy-egy 25-30 dekás pisztráng, a körítéshez zöldségek ízlés szerint (cukkíni, padlizsán, lilahagyma, paprika, gomba), vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bazsalikom, koriander, citrom, őrölt fehér bors, szárított őrölt gyömbér, só, 1,5 deci száraz fehérbor, 8 deka teavaj.
Elkészítése: az előkészített, megmosott pisztráng hasüregét besózzuk, majd friss bazsalikomot, szeletelt vöröshagymát és fokhagymagerezdeket teszünk bele. A feldarabolt zöldségeket keverőtálba tesszük, megszórjuk őrölt korianderrel, kevés őrölt fehér borssal és szárított őrölt gyömbérrel. Összekeverjük, ezután nyársra húzzuk a zöldségdarabokat, és közvetlenül a sütés előtt megsózzuk. A grillrácson a zöldségnyársat és a hal mindkét oldalát megsütjük. A mártáshoz egy fél szál apróra vágott póréhagymát a teavajban párolni kezdünk, sózzuk, borsozzuk, majd a fehérborral felöntjük, és közepes erősségű tűzön megpároljuk. Végül egy fél citrom levével és egy teáskanálnyi őrölt szárított gyömbérrel ízesítjük. Tálaláskor a megsült pisztrángot megszórjuk pirított szeletelt mandulával.
Hozzászólás zárolva.