Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon
Miért ezt ajánljuk? Mert a magyar még mindig a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete, pedig a halfogyasztás nagyon egészséges. Ezt már a magyarok is tudják, de mégsem eszik a halat…
A harcsa húsa rendkívül ízletes, ráadásul szinte szálkamentes, s mint a halak húsa általában, könnyen emészthető, tápláló. A harcsa zsírban relatíve gazdag: 10 deka harcsahúsban több mint 11 gramm zsiradék van. Ám a halak zsírszöveteiben lévő halolaj – szemben más állati zsiradékokkal – telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérzsír szintjét, szabályozzák a vérnyomást, így mérsékelhetik a koszorúér-megbetegedések veszélyét. Ismert, hogy a rendszeres halfogyasztók körében kisebb az infarktus előfordulási aránya.
Matos Lajos kardiológus a Dr.Info portálnak azt is elmondta, hogy a halban lévő olaj egyik zsírsavkomponenséről kiderült: a szervezetben erélyes gyulladáscsökkentő anyag keletkezik belőle, amely elsősorban azt a krónikus gyulladást mérsékli, ami valószínűleg az érelmeszesedés alapja. A halak húsa emellett vitamindús: a zsírban oldódók közül elsősorban A- és D-vitamint, a vízben oldódók közül pedig B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaznak nagyobb mennyiségben, és ásványi anyagokban is bővelkednek, jelentős a vas-, szelén-, cink-, foszfor- és jódtartalmuk.
A halhús azonban nemcsak ezért, hanem magas víztartalma és a benne lévő teljes értékű fehérjének köszönhetően is egészséges – a harcsa húsának a víztartalma a 72 százalékot közelíti, proteintartalma pedig több mint 15 százalék –, mindezek miatt fogyókúrás étrendbe is kiválóan illik. A halak között zsírosnak számító harcsa esetében is 10 deka hús energiatartalma mindössze 163 kilokalória.
Hozzászólás zárolva.