Tejszínes-mustáros csirkemell zöldségekkel
Miért ezt ajánljuk? Mert most már biztos, hogy idén is lesz tavasz, amikor az ember a téli nehéz étkek után valami könnyebbre és frissebbre vágyik, és ez a recept pont ilyen. Ráadásul a Piac & Profit Kiadó által megjelentetett könyvből való, amelyben Demcsák Zsuzsa osztja meg hasznos és nagyon is gyakorlatias tapasztalatait az olvasókkal. Az eredmény pedig sok-sok egyszerűen, méghozzá igen rövid idő alatt elkészíthető finom fogás.
Hozzávalók: 20 deka filézett csirkemell, 1 cukkíni, 1 sárgarépa, 5 deka borsó, egy marék snidling, 1 evőkanál tejszín, fél evőkanál mustár, 1 evőkanál olaj, só, bors.
A különféle zöldségek táplálkozástani előnyeiről már sokszor írtunk e hasábokon, ezért most a csirkehúsnak szentelünk egy kis figyelmet. Az közismert, hogy a hús létfontosságú táplálék – még akkor is, ha különféle étkezési irányzatokban ma kisebb hangsúllyal szerepel –, fontos szerepe van az ember fehérjeszükségletének kielégítésében, ami többek között azért lényeges, mert megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék hiányában a szervezet immunrendszere leromlik. Az emberi szervezet az élelmiszer-fehérjéket aminosavakra bontja, és ebből építi fel saját fehérjéit. A húsokban esszenciális aminosavakat is megfelelő arányban vannak, ami azért fontos, mert ezeket kívülről, a táplálékkal kell bevinni, a szervezet más úton nem képes előállítani. A baromfiban kedvező az aminosavak aránya, viszont jóval kevésbé zsíros, mint más húsok, energiatartalma is csekélyebb. A csirkehús könnyen emészthető, fehérjetartalma igen magas – 10 dekában 21–25 gramm – és teljes értékű, B-vitamin-tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban – elsősorban nátriumban és káliumban – is gazdag, így hát igazán megérdemelt helye lehet a tányérunkban. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető, nem véletlen, hogy a magyar és a nemzetközi konyhában is igen kedvelt alapanyag.
A zöldséges csirkemellet – mint az receptkönyvében olvasható – Demcsák Zsuzsa így készíti el:
-„Felteszek egy lábasban vizet forrni, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra. A csirkemellszeleteket forró olajon mind a két oldalukon 2-2 percig sütöm. Megmosom, meghámozom és feldarabolom a cukkínit és a sárgarépát, majd bedobom a lobogó forró vízbe, és a borsóval együtt 3-4 percig főzöm őket. (Ebbe a vízbe lehet egy kis ételízesítőt is tenni.) Amíg a zöldségek főnek, egy tálban összekeverem a mustárt, az olajat és a tejszínt. A mind a két oldalán kisütött csirkét jól bekenem ezzel a keverékkel, majd a serpenyőből visszamaradt olajat egy tepsibe öntöm, ráfektetem a tejszínes csirkemelleket, és beborítom a zöldségekkel. 10 percig alufólia alatt sütöm, ízlés szerint megszórható még egy kis snidlinggel vagy más fűszerrel.”
Hozzászólás zárolva.