Farsangi babos káposzta
Itt a farsang ideje – ez vízkereszttől a húsvét vasárnapját megelőző negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart –, amelynek ugyan nincsenek annyira rögzült, hagyományos étkei, mint amilyen mondjuk karácsonykor a hal vagy a pulyka, újévkor pedig a malac, de azért vannak jellegzetes fogásai. Ilyen például a disznótoros, a kocsonya vagy a karácsonykor is kedvelt káposzta. Most egy káposztás receptet közlünk.

Hozzávalók:
fél kiló marhalábszár,
1 kiló savanyú káposzta,
negyed kiló vesebab,
2 fej vöröshagyma,
paradicsom, paprika,
őrölt pirospaprika, só, bors, kömény,
olaj vagy zsír.
Amíg a babot sós vízben feltesszük főni, addig a feldarabolt marhalábszárból a szokásos módon pörköltet készítünk: a hagymát és a felkarikázott paprikát a zsiradékon lepirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával vigyázva – esetleg a tűzről levéve –, nehogy odakapjon, hozzárakjuk a húst, megsózzuk, jól összekeverjük, belevágjuk a paradicsomot, a fűszerekkel ízesítjük, megint összekeverjük, majd lefedve, lassú tűzön rotyogtatjuk, ha kell, kicsit fölöntjük. Amikor a hús majdnem kész, belerakjuk a finomra vágott savanyú káposztát, a megfőtt vesebabot, és rövid ideig még együtt főzzük. Tejföllel és kaporlevéllel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.