Tepsis libasült
Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Talán a legismertebb a tepsiben sült liba, amely télen-nyáron igazi ínycsiklandó étel.
HOZZÁVALÓK:
6 pecsenyeliba-comb,
6 zöldpaprika,
3 paradicsom,
2 közepes fej vöröshagyma,
6 gerezd fokhagyma,
1,5 kiló burgonya,
1 evőkanál libazsír,
1 evőkanál liszt,
1 teáskanál pirospaprika,
őrölt fekete bors, só.
ELKÉSZÍTÉSE: a meghámozott burgonyát egyenlő vastagságú karikákra vágjuk, majd rászórva a pirospaprikát, a lisztet, ízlés szerinti sót, borsot, összekeverjük, és a libazsírral kikent tepsibe lerakjuk. Megszórjuk a karikára vágott vöröshagymával, kicsit sózzuk, majd a paprikakarikákkal beborítjuk. Erre az alapra fektetjük rá a sóval, borssal bedörzsölt combokat, s a tetejükre pedig rászeleteljük a paradicsomokat. Rádobjuk a fokhagymákat és 1,5-2 deci vízzel felöntve, lefedve közepes lángon sütőben körülbelül egy órán át – közben levével öntözve – puhára sütjük. Ha kész, a combokat a bőrös oldalukkal a zöldségágyon hagyva ropogósra pirítjuk. Idénysalátával tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.