Gyömbéres zabpehelytorta mentás-balzsamecetes epermártással
Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség, ráadásul a zabpehely még jót is tesz a gyomornak. Remek kiegészítője a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag eper, amelynek friss, édes ízét pikánssá teszi a balzsamecet és a menta együttese.
Hozzávalók
A tortához:
15 deka zabpehely
6 deci tej
5 deka vaj
3 tojás
5 deka barna nádcukor
3 deka mazsola
2 evőkanál méz
1 pici Bourbon vaníliaőrlemény, fahéj és gyömbér
1 evőkanál zabpehelyliszt
A mártáshoz:
50 deka eper
5 deka barna nádcukor
3 deka vaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kis csokor friss mentalevél
Elkészítése
A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, majd pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét. Ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre. Ezután felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. Kevergetve 10-15 percig főzzük, majd fedő alatt hagyjuk hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a pitesütőt, és körbeszórjuk a zabpehelyliszttel. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt zabpehelyhez, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keménnyé vert habját. 25-30 perc alatt 190 fokon készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni.
A mártáshoz a cukrot a vajon serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a negyedelt epreket, jól átforgatjuk, rálocsoljuk az evőkanálnyi balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentalevéllel. Kihűlve adjuk a zabpehelytorta mellé.
Tipp: A barna nádcukor helyett használhatunk mézet vagy sztíviát, vaj helyett pedig kókuszzsírt vagy kókuszvajat.
A recept forrása: noivilag.hu
További ínycsiklandó Életforma-receptek itt!
A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!
Hozzászólás zárolva.