Facebook hozzászólás
5 240

Pierog – finom lengyel töltött tészta

Van orosz pirog meg lengyel pierog is, előbbi kelt tészta, és sütőben vagy olajban kisütik, utóbbi pedig élesztő nélkül készül, és vízben főzik meg – számtalan formában ismerik Közép-Európában, húsos és hagymás töltelékkel is. Ez a magyar derelyére hasonlító lengyel származású recept főételnek is kiváló, de akár köret is lehet. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Kép: wikipedia

Hozzávalók
75 deka liszt
2 tojás
2 deci víz
2,5 deka vaj
35 deka túró
80 deka burgonya
2 fej hagyma
20 deka húsos szalonna
1 teáskanál só

Elkészítése
A meghámozott burgonyát tegyük fel főni. Egy keverőtálban a liszthez adjuk hozzá a tojást, a vajat és a vizet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta szép egyenletes nem lesz, és már nem ragad a tál falához. Ha túl kemény, akkor adhatunk hozzá még egy kis vizet, de csak óvatosan, mert nem jó, ha nagyon ragadós!
Amikor a krumpli puhára főtt, törjük össze minél alaposabban, mintha pürét csinálnánk. A hagymát kockázzuk fel, és egy evőkanálnyinál nem több olajon pirítsuk üvegesre, szórjuk hozzá a felkockázott szalonnát, és azt is pirítsuk meg. A túrót keverjük hozzá a burgonyához, majd adjuk hozzá a hagymát és a szalonnát. Bátran öntsünk rá a zsírjából is, remek ízt ad a tölteléknek!
A tésztát nyújtsuk vékonyra, és szaggassunk ki belőle kör alakú (10-12 centis) darabokat. Minden darab közepére rakjunk egy teáskanálnyit a burgonyás-túrós töltelékből, majd a tésztát hajtsuk rá, és széleit csippentsük össze. Vigyázzunk az illesztésnél, nehogy főzés közben kifakadjon a töltelék! Egy nagy fazékban forraljunk fel sós vizet, s mikor már lobogva forr, dobáljunk bele néhány pirogot, hogy a lábas alját elfedjék. Mikor újra felforr a víz, a pirogok elkezdenek fellebegni a víz tetejére. Ezután még 4 percig főzzük, majd halásszuk ki, és egy tálon csöpögtessük le őket. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg pirított szalonnával, és öntsünk rá – vagy mellé – egy kis tejfölt is.

Életforma-tippek

Ha tésztát kell körformára vágni, akár egy kisebb pohár is megteszi. De azért csak kényelmesebb – és jobban is elmosható –, ha van tésztaszaggatáshoz való eszközünk. Ilyen, akár pirogkészítéshez is alkalmas segítség ez a 3 darabos pogácsaszaggató szett, persze 3 különböző méretű darabbal, amely mindössze 499 forintba kerül.

S ha már szaggatunk, akkor elmondjuk: az Életforma Shopban igen sokféle méretű és „technikájú” nokedliszaggató közül válogathatsz!

További ínycsiklandó Életforma-receptek itt!


A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!