Facebook hozzászólás
1 642

Tepsis bab – ahogy még sosem próbáltad!

A babot nemcsak főzelékként vagy levesként lehet megfőzni, vagy sóletet készíteni belőle. E Macedóniából származó, a magyar ízlésnek igazán megfelelő recept szerint elkészített étel ugyan nem könnyű, de igazi melegséget csempészhet az esős kora őszi estékbe. Mindenki imádni fogja!

A kép illusztráció – Fotó: wikimedia

Hozzávalók
● 50 deka fehér, vagy vörös bab
● 10 deka húsos szalonna
● 5 fej hagyma
● 10 deka edámi vagy trappista sajt
● 3 gerezd fokhagyma
● 1 teáskanál cukor
● 1 evőkanál liszt
● 1 evőkanál pirospaprika-őrlemény
● só, bors,
● olaj

Elkészítése
A babot vízben feltesszük főni. Forrás után öt perccel a vizet leöntjük róla, és friss vízzel újra felforraljuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és fél óráig fedő alatt állni hagyjuk, hogy a bab jól megszívja magát. Ezután leöntjük róla a vizet, és épp annyi friss vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Jól megsózzuk, és még egy órán át kis-közepes lángon főzzük.
A szalonnát és a hagymát felkockázzuk, és egy serpenyőben feltesszük pirulni. Amikor a hagyma üveges lett, hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, majd amikor kicsit megpirult, állandó kevergetés mellett a paprikaőrleményt is, végül fokhagymanyomóval beletörjük a megtisztított fokhagymagerezdeket. Kevés vízzel felengedjük, és hozzákeverjük a közben megfőtt babhoz.  Az egészet tűzálló tálba tesszük, a tetejére reszeljük a sajtot, és 200 fokos sütőben készre sütjük.

Életforma-tippek

Ízlés szerint egy kanálnyi ecettel, és/vagy zöldfűszerekkel is ízesíthetjük.

Az ehhez hasonló ételeket leginkább valamilyen hagyományos porózus kerámiából vagy öntött vasból készült edényben jó elkészíteni, a modern hőálló edényekben valahogy nem az igazi…

Mi most kétféle öntöttvas lábost ajánlunk, az egyik nagyobb darab, és fedele is van – amire mondjuk ennél a receptnél nincs szükség, de máskor jól jöhet –, ez 8.990 forintba kerül. Azért is praktikus, mert ebben a tűzhelyen is főzhetünk, és amikor kell, bedughatjuk a sütőbe. A másik kisebb méretű, fedél nélküli, akár egy nagyétkű ember adagja is elkészíthető benne – „hivatalosan” tálalóbográcsnak hívják, de persze szabad tűzön, gáz-, elektromos-, kerámialapos- és indukciós tűzhelyen egyaránt használható. Akár több darab is jól jöhet otthon belőle. Az ára 1.990 forint.

Ha másféle öntöttvas edények is érdekelnek, az Életforma Shopban igazán nagy a választék – vannak például zománcozott darabok is –, és nemcsak lábosokból, fazekakból, hanem bográcsokból és flekkensütőkből is!

További Életforma-receptek itt!


A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!