Rozmaringos báránysült burgonyatortával
Tradicionális húsvéti fogás a bárány. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük elő a húst, majd magát a fogást! Ez egy olyan különlegesség a gyöngyöstarjáni Kovács Borháztól, amelyik bátran megállná a helyet a bárányt különösen kedvelő olaszok előtt is! Kellemes ünnepeket!
Hozzávalók 4 ünneplő szájhoz:
Báránysülthöz:
- 80 dkg báránylapocka
- 2 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél citrom
- 1 evőkanál liszt
- rozmaring, só, bors – ízlés szerint
Burgonyatortához:
- 1 kg burgonya
- 3 dl tejszín
- 3 tojás
- 15 dkg parmezán
- panírmorzsa
- vaj
- só, bors – ízlés szerint
A húst (báránylapocka) sózzuk, borsozzuk, majd apróra vágott rozmaringgal is megszórjuk, és összekötözzük. Kisebb serpenyőbe téve apró cikkekre vágott vöröshagymára és fokhagymára fektetjük a húst és 120 fokon kb. 3 órán át sütjük. Ha már puha a húst kiemeljük. A pecsenye megmaradt levét a maradék rozmaringgal és liszttel felöntjük és mártást készítünk. Ebben a mártásban a többi hozzávalóval együtt forgatjuk meg a karikára vágott burgonyát. A szeleteket egy kivajazott és morzsával megszórt kerek edénybe helyezzük és szintén 120 fokon kb. 50 perc alatt pirosra sütjük.
Húsvétkor elengedhetetlen a bárány az ünnepi asztalon. Többféle bort is kínálhatunk hozzá! Akár egy fűszeres, karakteres fehér bor, például tramini vagy egy könnyebb vörös – például a merlot – is remek párosítás lehet! Ne feledd, az ünnepi fogás az ünnepi borral egekbe emeli a hangulatot! Hálásak lesznek családtagjaid, barátaid!
Egy remek előételt már kínáltam, de ha nem vetted észre, sebaj, itt a recept – a hozzá illő borral!
Hozzászólás zárolva.