Pulykás moussaka
Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 2 db padlizsán
- 2 dl olívaolaj
- 1 db lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg darált pulykahús
- 1 tk fahéj (őrölt)
- 0.5 tk oregano
- 1 db babérlevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 db paradicsom
- 0.5 kg burgonya (sütni való)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)
A besamelhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 8 dl tej
- ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A sütőt melegítsük fel 200 fokra. A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk, vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy konyhai ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal. A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük. A lila hagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.
A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.
Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darált húsos keveréket, majd ismét padlizsán és darált hús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.
A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.
Hozzászólás zárolva.