Csőben sült brokkoli
Egy olyan viszonylag egyszerű zöldségből is, mint a brokkoli, kerekíthetünk egy könnyű, ízletes ebédet, egy kis mártás, egy kis sajt segítségével. Aztán megy a sütőbe, megsül, és már lehet is lakmározni.
Hozzávalók:
1 db friss brokkoli (500g)
10 dkg sárgarépa
20-25 dkg rizs
2 ek. lenmag
Besamel:
5 dkg vaj
5dkg liszt
5 dkg reszelt sajt (pl.Gouda)
3,5-4 dl tej
2-3 ek. Dijoni magos mustár
szerecsendió
fehér bors
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, és egyből jeges vízben lehűtjük, tehát blansírozzuk. Elkészítjük a besamelt. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével gyenge lángon sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot és a mustárt, de a sajtból félre is tehetünk egy keveset, és sütés előtt megszórhatjuk vele a brokkoli tetejét.
A brokkoli rózsákat ügyesen 4 halmocskába rakjuk, majd elosztjuk rajtuk a mártást, hogy mindenhol befedje. (megszórhatjuk a sajttal)
Előmelegített sütőben 190-200 fokon szépen, megsütjük, megpirítjuk. A párolt rizst a szokásos módon készítjük, de mielőtt felöntenénk vízzel, reszelt sárgarépát és lenmagot adunk hozzá. Csaba többi receptje itt található.
Szuper kaja, nemcsak azért, mert finom, hanem mert magában, főételként is fogyasztható, nálunk most rántott csirkemellhez debütált köretként, hidegen is, melegen is isteni. Elkészítése nem macerás, szóval hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassam a háziasszonyok álmát, a brokkolis, baconös, sajtos felfújtat. Receptje a fotóra kattintva elérhető.
Hozzászólás zárolva.