Citromos köleshab csokireszelékkel
Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. A képen látható finomságot lenhab felhasználásával, citromos ízesítéssel született. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.
A köles olcsó, a lenhab fillérekbe kerül, innentől választhatunk, hogy az olcsó alaphabba mi kerül. Mi van otthon, éppen milyen kedvünk van? Ízesíthetjük pénztárcabarát módon, és megadhatjuk a módját drágább, különlegesebb hozzávalókkal. Mindenképpen egy egészséges, nagyon finom desszertünk lesz. A kész habban nem dominál a köles íze, felveszi az ízesítők ízét, a köles krémesen, lágyan belesimul a desszertünkbe.
Ez a desszert a maradék köles felhasználásának is egy nagyon jó módja.
Lássunk hozzá!
Hozzávalók 4 nagy adaghoz:
2 deciliternyi lenfehérje
1.5 – 2 bögre főtt köles (a köles elkészítése)
4-5 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló
1 késhegynyi borkő (ha van)
1 csipet só
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília
2. kávéskanál agar agar + 2 deciliter víz / növényi tej
reszelt csoki a díszítéshez
Elkészítés:
1. A köles elkészítése:
2/3 bögre kölest főzzünk meg egy csipet sóval, háromszoros mennyiségű vízben. Főzzük meg alaposan, ragacsosra. Ha kell, pótoljunk még vizet.
A főtt kölest fedő alatt tegyük félre, hűtsük ki.
2 deciliter vízben főzzük az agar agart 1-2 percig.
Az agar agart öntsük a köleshez, tegyük bele a cukrot, fűszereket, csipet sót és igen alaposan, krémesre turmixoljuk meg. (A citromhéjat még ne tegyük bele).
2. A lenhab elkészítése:
Verjünk elektromos habverővel kemény habot a lenfehérjéből. Lényegesen megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot, ha a lenfehérje hideg, lehűtött állapotban van. Amikor a hab már majdnem kész, tegyünk bele egy kis mokkáskanálnyi borkőport. A borkő segít a habosodásban, és stabilizálja is a habot.
3. Összeállítás:
A lenhab 1/3 részét tegyük félre a díszítéshez. A többihez keverjük hozzá a citromhéjat.
A lenhabot kisebb adagokban keverjük hozzá a turmixolt köleshez.
4. Hűtsük le.
5. Tálaljuk, díszítsük.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.