Facebook hozzászólás
270

Amit fontos tudnod a nélkülözhetetlen ásványi anyagokról!…

Nem mindegy, hogy mikor, mit és mivel eszünk a testünk felépítéséhez és élettani funkcióihoz nélkülözhetetlen ásványi anyagok felszívódása szempontjából sem. Bár az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég, a hiányuk komoly gondot okozhat. A pótlásnál számos tényezőt kell figyelembe venni.

Az ásványok a sejt felépítésén kívül a biokatalizátorok működésében, az ideg- és izomingerlékenység, valamint az ingerátvitel folyamatában, a szervezet só-vízháztartás és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, a csontozat karbantartásában és a vérképzésen keresztül a szervezet oxigénellátásában játszanak szerepet. Utánpótlásuk elvileg változatos étrenddel könnyedén megvalósítható, de az ásványi anyagok felszívódásának mértéke függ a táplálék vagy élelmiszer típusától, annak ásványianyag-tartalmától, koncentráltságától, és attól is, hogy milyen más, egyéb élelmiszerekkel, nyersanyagokkal együtt fogyasztjuk el.

Ha egyaránt eszünk állati és növényi eredetű ételeket, biztosak lehetünk abban, hogy mennyiségileg eleget teszünk szükségletünknek, de nem biztos, hogy a bevitt ásványok valóban fel is szívódnak. Ráadásul a modern technológiák sok esetben csökkentik a növények tápanyagtartalmát – a műtrágya például a magnézium „ellenszere” –, a húsok tápértéke pedig a takarmány függvénye. Elvileg az állati eredetű élelmiszerekben található ásványi anyagok felszívódása hatékonyabb, mint a növényi eredetűeké. Ez nem jelenti azt, hogy a vegetarianizmus egészségtelen, csak azt, hogy aki ezt az életmódot választja, annak fokozottan kell figyelnie a vas és más ásványi anyagok bevitelére.

Ami segít, és ami gátol

A csontok szerkezetéért felelős kalcium mértékét például nem növeli, ha egyszerre nagyobb mennyiséget eszünk-iszunk meg belőle, ellenben ha naponta többször, kevesebbet fogyasztunk, az kedvez a felszívódásának. A D-vitamin is segíti a kalcium hasznosulását, hangsúlyozza a Nestlé Életmód Iránytűje, a spenót viszont akadályozza azt. Persze azért együnk spenótot, csak ne akkor, amikor épp kalciumtartalmú ételt fogyasztunk. Ha viszont gabonákat reggelizünk alacsony zsírtartalmú tejjel és joghurttal, valószínűleg bevisszük a kellő kalciumot. A cég dietetikusa szerint igazi „kalciumbomba”, ha a szendvicseket sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készítjük.
Az oxigént a sejtekhez eljuttató vas pótlása ennél nehezebb feladat, pedig a kellő mennyiség jelenléte esszenciális. A vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be, az élelmi rostok pedig tovább gátolják a felszívódást. Mivel a növényi eredetű élelmi anyagokban lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól, a szervezet másképpen hasznosítja. Az előbbiek felszívódását segíti a C-vitamin, célszerű ezért sok citromot, narancsot, grépfrútot fogyasztani, akár frissen préselve, akár gyümölcsként. Ugyanakkor a csersav – így a feketekávé és a tea –, valamint a gabonafélék korpájában és a hüvelyesek – csicseriborsó és babfélék – héjában lévő fitátok a vassal oldhatatlan komplexet képeznek. A teljes őrlésű kenyér, a spenót, a mazsola, a kajszi- és őszibarack, a mogyoró viszont jó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!