Facebook hozzászólás
528

Sok sáfrány kell a májrákosoknak!

A sáfrány hatékonyan alkalmazható a májrák megelőzésében és megállításában – állítja Hepatology című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány. Érdemes a gyömbérhez, curryhez és kurkumához hasonlóan a főzés során sok sáfrányt is használni.

A májrák fő okozói
A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganat a világon az ötödik leggyakrabban előforduló rákfajta. Kialakulásának kockázatát leginkább a krónikus hepatitis B és C vírusfertőzés növeli, de e betegségre hajlamosít a vastúlterhelés, a zsírmáj és a túlzott alkoholfogyasztás is. Kialakulásában továbbá szerepet játszhatnak káros környezeti hatások (dohányfüst, benzingőz, stb.) is.

Kép:balaicza.hu

A sáfrány véd a májrák kialakulása ellen és csökkenti a meglevő növekedését
Az elmúlt években a rák elleni küzdelemben sok tanulmányban vizsgálják a természetes gyógy- és fűszernövények kemopreventív hatásait. Több korábbi elemzésben bizonyították már, hogy a sáfrány antioxidánsokban igen gazdag, gyulladásgátló és rákellenes hatású.
A kutatás során a szakemberek májsejtrákos patkányokon vizsgálták a sáfrány hatásait. A 22 hétig tartó kísérlet azt mutatta, hogy a sáfrány jelentősen csökkentette a májban található csomók számát, illetve a legnagyobb dózissal kezelt állatoknál meggátolta a csomók kialakulását.
A megelőzési céllal alkalmazott sáfránykúra hatására jóval kevésbé nőttek a máj károsodásának mértékére utaló májfunkciós értékek (pl. GGT, ALT, AFP).
Az eredmények szerint, a sáfrány rákellenes hatású, gyorsítja a rossz struktúrájú sejtek elhalását (az apoptózist), gátolja a rákos sejtek szaporodását és gyulladáscsökkentő is.
Így aztán jó okkal érdemes a gyömbérhez, curryhez és kurkumához hasonlóan a főzés során sok sáfrányt is használni.

Mire jó még a sáfrány?
A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, mérsékeli a depressziót, és harmonizálja a hormonális funkciókat. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúrák során is. (Forrás. balaicza.hu)

Kurkuma – fantasztikus a daganatok és gyulladások ellen!
A kurkuma az utóbbi évek legkedveltebb gyulladáscsökkentő és daganatmegelőző hatású fűszerévé vált az erős antioxidáns tulajdonsága miatt. Számos jótékony hatása miatt rá is szolgált a nagy népszerűségre. Lássuk csak, mi mindenre jó!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!