ÜNNEPI DESSZERT
Gyors almatorta – lépésről-lépésre
Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.
– 2 bögre liszt
– 20 dkg fagyos vaj
– 1 csipet (zöldcitromos) só
– 5-6 ek hideg víz
– késes aprító tartálya a robotgépnek (vagy a mostanában oly népszerű, rúd mixer és a tartálya).
A lisztet szitáljuk át, a fagyos vajat kockázzuk fel, centisekre. A vaj felét a liszttel és a sóval pár pillanat alatt járassuk meg a gépben. Akkor jó, ha morzsás lesz. Adjuk hozzá a maradék vajat, és azzal is dolgozzuk össze. Adjunk hozzá kanalanként (jég) hideg vizet, és ha egy gombócba összeáll a tészta, már kész is vagyunk. Burkoljuk be alaposan háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 25-30 percre pihenni.
Töltelék:
– 4 szép darab alma
– 5-6 ek cukor
– pár csepp vanília kivonat, vagy vaníliás cukor
– 5-6 ek fanyar lekvár (szeder, meggy, csokis-narancsos)
– ½-½ teáskanál gyömbér, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, (vagy almás rétes vagy mézes fűszerkeverék)
– pár kocka fagyos vaj, kb. 5 dkg
A kenéshez egy tojás sárgája.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és negyedekre osszuk. Szeljük fel, vagy gyaluljuk le, kb. ½ centi vastagra. A cukrot, a vaníliát és a fűszereket keverjük össze.
Válasszuk ki a sütőformát, én egy 28 cm-es, üveg pite formában készítettem, abba kényelmesen elfért a pite. Vajazzuk ki alaposan, és tegyük azt is be a hűtőbe 5-10 percre. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra (alsó-felső sütés és légkeverés. Ha nincs légkeverésünk, akkor állítsuk 195 C-ra a sütőt.)
Vegyük ki a hidegről a tésztát, vegyük félbe, de úgy hogy az egyik darab nagyobb legyen. Ez lesz az alja, a maradékot tegyük vissza addig a hidegre.
Hozzászólás zárolva.