Facebook hozzászólás

ÉLET A JAVÁBÓL!

Több mint 100 kalandos borút a Zöldveltelinitől a Rizlingig

Régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak az alsó-ausztriai borászok, miközben az innováció útját járják. Jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját, mely leginkább a Zöldveltelini, a Rajnai Rizling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez, de termelnek Piros Veltelinit, Rothgipflert és Zirfandlit is, melyek a heurigerekben, azaz a helyi, hagyományos borozókban ízlenek a legjobban. Ismerkedjünk meg Alsó-Ausztria varázslatos tájaival, vendégszeretetével, és persze a 24 Borősz néhány programjával.

Borospoharak Alsó-Ausztriában, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

  • A Kremstal nyüzsgő kulturális életéről, múzeumairól, az újonnan nyitott tartományi galériájáról, a barokk göttweigi apátságról és természetesen a Zöldveltelinikről, valamint az elegánsan minerális rizlingjeiről híres. A borvidék jellegzetes borai a „Sandgrube 13 wein.sinn” nevű helyszínen, mind egy helyen megkóstolhatók. Tippünk borkóstolóra Rohrdorf, Ausztria egyik legszebb pincesora.

 

  • A Thermenregion, vagyis a termálrégióban Európa legnagyobb szabadtéri képkiállítása, a LaGacilly, ami még szeptember 30-ig várja az érdeklődőket Baden bei Wien parkjaiban. A környéken ajánlott meglátogatni még Heiligenkreuz apátságát is, mely számos magyar vonatkozással rendelkezik, de megtekinthető a Mayerling vadászkastély is, mely a Habsburg dinasztia egyik tragédiáját rejti, vagy el lehet látogatni Laxenburg kastélyába, ahol a terjedelmes parkban akár csónakázni is lehet.

Kamptal, Kép: sajtóanyag
Kamptal, Kép: sajtóanyag

  • A Kamptalban, különösen Langenloisban sorakoznak a több százéves hagyománnyal rendelkező borászatok, melyek modern építészeti elemekkel keverednek, mit pl. a Loisium szálloda és boros élményvilág. Az Ursin Haus vinotéka 55 helyi borász több mint 200 borát tartja, illetve ott kérhető el a kóstolókészlet és egy trezorkulcs a WEINWEG Langenlois 5,5 kilométeres túraúthoz is. Az ősrégi útvonal mentén varázslatos szőlőhegyek láthatók, melyeket pihenők és kóstolási lehetőséggel rendelkező bortrezorok szegélyeznek. A heiligensteini dűlő rizlingjei legendásan jók.
  • A Wagram borvidéken Tullnerfeld és Klosterneuburg között a Piros Veltelini fajta érzi igazán otthon magát. Grafeneggben, a kastélypark területén komolyzenei koncertek színesítik a borvidék kulturális életét.

 

 

  • A Carnuntum borvidéken Bécs és Pozsony között leginkább Kékfrankos, Blauer Zweigelt és Zöldveltelini terem. Három kastély, Eckartsau, Hof és Orth, valamint a Donau-Auen Nemzeti Park is a látnivalók között szerepel. Carnuntumban pedig eredeti helyén tekinthető meg egy római kori városnegyed.

Traisental, Kép: sajtóanyag
Traisental, Kép: sajtóanyag

  • A Traisental borvidék talaján gyümölcsös és fűszeres Zöldveltelini és minerális Rizling terem. A Dunától délre, a borvidéken húzódó Traisental-kerékpárúton található Herzogenburg apátsága és St.Pölten, a tartomány központja csodás barokk belvárosával.

Koccintsunk a sógorokkal!

Weinherbst, Wachau, Kép: sajtóanyag
Weinherbst, Wachau, Kép: sajtóanyag

Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok várnak a 24. Borőszön. Egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriába. A helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst. Most mutatok néhány tippet!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 152

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!