Életforma.hu

Egyéb

Ez lett a magyarok kedvenc süteménye

Vajon melyik Magyarország kedvenc süteménye? Véget ért a „Mit eszik az ország?” nagy sütifelmérése, ami megmutatja, mely finomságok a magyarok kedvencei. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merre húz a szívünk.

Kiderült melyik Magyarország kedvenc süteménye. A „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén közel 7000 szavazó mondta el a véleményét az NRC Netpanel segítségével. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség, a zserbó nyerte meg a szavazást.

Zserbó (Fotó: Depositphotos)

Már tudjuk, melyik magyaros ételt szeretjük, mit grillezünk, és végre azt is kiderítettük, melyik sütemény a kedvencünk. Nagyon sokan töltötték ki a kérdőívet, ezért különösen elégedett vagyok. Így bátran állíthatjuk, hogy ezek a legnagyobb kedvencek” – tájékoztatott Ratkai Krisztina, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója, gasztro főszerkesztő.

Saját süteménnyel is lehetett nevezni

A válaszadók jelentős többsége, 85% nő volt. Elsősorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni - de a sütit ők is szeretik! A férfiak 17 százaléka havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8 százalékuk pedig hetente. A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13% minden hétvégén és szintén 13% hetente többször is bekapcsolja a sütőt.

A felmérés egyik érdekessége volt, hogy saját süteménnyel is lehetett nevezni, közel 900 személyes specialitást indítottak el a szavazáson.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy a férfiak, csakúgy, mint a nők, a gyümölcsös édességeket kedvelik leginkább, ezt követi náluk a túrós, majd a csokoládés. A fiataloknál azonban a csokis kedvencek hajszállal megelőzték a gyümölcsösöket” – avatott be Ratkai Krisztina. A listában szereplő ízek mellett sokan megemlítették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket is. A válaszokból kiderült, hogy legtöbbször az édesanyákat, nagymamákat, feleségeket kérjük meg, hogy süssön nekünk valamit.

Népszerűek az online receptek

A felmérés rámutatott, hogy ha nem mi magunk sütünk, leggyakrabban (32,3%) cukrászdában, kávézóban vásárolunk süteményt. Ha viszont időnk és energiánk is engedi, főként (16,4%) szakácskönyv, magazin vagy online fórum receptjét használjuk. Bár már új trendként megjelent, hogy bloggerek oldalain is informálódunk új receptekről (4,9%), de még mindig sokan vannak, akik kizárólag a szakácskönyvhöz ragaszkodnak (7,5%). Mások nyomtatott magazinokban szeretnek izgalmas receptekre bukkanni (9%), de kimondhatjuk, hogy napjaink magasan legkedveltebb receptlelőhelye az online tér (25,9%).

Tésztafajták közül a piskóta viszi a prímet 32,6 százalékkal de nem sokkal maradt le a kelt tészta sem, 31,1 százalékos kedveltséget ért el. A linzer a harmadik, kissé lemaradva, 27,2% majd szinte egyforma eredménnyel 23,8 és 23 százalékkal zárja az ötös listát a kevert tészta és a leveles tészta” – ismertette Krisztina.

A zserbó az abszolút kedvenc

A felmérés régiók, nemek és korosztályok szerinti süteményrangsorait vizsgálva azt látjuk, hogy az első két helyen többnyire a zserbó és a rétes váltja egymást, versengésükből összesítve egyértelműen a zserbó került ki győztesen. A második helyet a rétes uralja, míg a harmadik a mézes krémes lett.

Mindenki nagyanyáink megsárgult receptes füzetében keresi az igazi zserbó receptjét, mindenkinek van saját kedvence, amin nem változtatna egyetlen szakácskönyv kedvéért sem. Van, aki három lapra esküszik, van, aki négyre, van, aki élesztővel készíti, van, aki sütőporral. Létezik belőle paleo változat, sütés nélküli recept, ismerünk mákos, meggyes-mákos, túrós verziót is. A tetejére kerülő csokimázat pedig mindenki titkos recept alapján keveri” – idézte fel a gasztro főszerkesztő.

De hogy milyen is az igazi, eredeti zserbó? Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és diótölteléket teszünk, a tetejére pedig csokoládéréteget – na, ez a zserbó!

A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.

Íme Magyarország kedvenc süteményei 2021-ben:

1.       Zserbó         35,7%

2.       Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 32,7%

3.       Mézes krémes       30,3%

4.       Somlói galuska      28,8%

5.       Almás pite   27,8%

6.       Krémes        26,5%

7.       Aranygaluska        24,1%

8.       Bejgli (diós, mákos, gesztenyés, egyéb)       23,8%

9.       Rákóczi túrós        22,6%

10.     Fánk / Szalagos fánk       21,0%

Szeretnénk folytatni a Mit eszik az ország? felmérést, hogy kiderítsük, melyek a nemzetközi kedvenceink! Vajon a pizza vagy a gyros kapja majd a legtöbb szavazatot, esetleg a sushi, az édes-savanyú leves, a Bolognai spagetti vagy a tortilla lesz a kedvencünk a sok-sok külföldi étel közül? Ezért jövőre is feltesszük a kérdést: Mit eszik az ország?” – vetítette előre Ratkai Krisztina.


Hogyan szabályozzák az inverterek a szivattyúkat?

Hogyan szabályozzák az inverterek a szivattyúkat? 

Bár egy női magazinban ez nem épp egy gyakori téma, de neked vajon eszedbe jutott már, hogyan szabályozd otthon a vízszivattyúd hatékonyságát úgy, hogy csak a szükséges energiát használja fel? 
Nulla angoltudással külföldi munka? Egy év alatt megoldható!

Nulla angoltudással külföldi munka? Egy év alatt megoldható! 

Legyünk akár nők, akár férfiak, a nyelvtanulással mindannyian küzdünk – pedig nem kellene, hogy a folyamat szenvedés legyen. Sokak számára az angol elsajátítása egy vértizzadós, nehéz procedúra, mely sokszor éveken át okoz kínzó perceket, órákat a tanulók számára.
A napenergia hasznosítása otthon

A napenergia hasznosítása otthon 

A különböző műszaki újdonságokkal a férfiaknak és a nőknek egyaránt érdemes tisztában lenni. A rezsiköltségek csökkentése minden család számára fontos, ma pedig már több lehetőség is elérhető ezzel kapcsolatban, hogy még kevésbé terheljük a családi kasszát. A napelemes rendszerek az utóbbi években kifejezetten népszerűvé váltak.
A szállodai vendéglátás kötelező eleme: a welcome tálca

A szállodai vendéglátás kötelező eleme: a welcome tálca 

Az utazás izgalma együtt jár a szállás kényelmével, amit a vendégek az első pillanattól kezdve érzékelhetnek. Egy szállodai szoba atmoszféráját a kezdeti benyomás határozza meg, és a modern szolgáltatások mellett a welcome tálca is komoly szerepet játszik az élmény fokozásában. Egy hosszú út után elengedhetetlen a lehetőség, hogy a vendégek frissítő italokkal tegyék kényelemsebbé az érkezés pillanatait.
Egy iskolatáskányi remény: csapj le a sztárok relikviáira és segíts!

Egy iskolatáskányi remény: csapj le a sztárok relikviáira és segíts! 

Ismert művészek, sportolók és civilek fogtak össze 155 gyermek tanévkezdéséért a Tűzcsiholó Egyesület Egy iskolatáskányi remény kampányához.
Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban

Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban 

Gondolkodott már azon, mi történik, amikor egy takarítógép alapvető alkatrésze tönkremegy?
Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés

Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés 

Egy illat többet árulhat el rólunk, mint gondolnánk.
A szürke és a fehér ló közti különbségek

A szürke és a fehér ló közti különbségek 

Talán meglepő, de a szürke lovak nem fehéren jönnek a világra. Kezdetben fekete vagy sötét árnyalatúak, és az évek során egyre világosodnak. Ez a változás gyakran félreértéshez vezet, hiszen sokan nem tudják megkülönböztetni őket a fehér lovaktól. Pedig a színük története egészen más.
Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények

Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények 

A nyári meleggel szemben egyre nehezebb hatékonyan védekezni és egy klíma önmagában nem feltétlenül gazdaságos megoldás. Érdemes tehát az alapoknál, például a jó minőségű nyílászáróknál kezdeni a körülmények optimalizálását.
Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra

Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra 

A kontaktlencse viselés ma már nem csupán praktikus választás, hanem életstílus kérdése is.