"Az emésztőrendszeri diszkomfort nemcsak az életminőségre hat kedvezőtlenül, hanem betegség jele is lehet. A megelőzés minden szempontból sokkal jobb és hatékonyabb, mint a betegség kezelése. Az emésztőrendszer esetében a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás a megelőzés fontos eszköze. Nem szabad tehát elhanyagolunk emésztőrendszerünket; táplálkozásunkkal és életmódunkkal sokat tehetünk egészségünkért" - mondta Dr. László András, gasztroenterológus, belgyógyász főorvos.
A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák a következők:
- Gyomorsavval összefüggő megbetegedések: pl: fekély, gyomorhurut, reflux betegség (a gyomortartalom kóros visszaáramlása a nyelőcsőbe)
- Egyre gyakoribb az életkilátásokat nem befolyásoló, de diszkomfortot okozó irritábilis bél szindróma. Ez olyan krónikus (vagyis legalább 3 hónapig tartó) tünetcsoport, amely a bélműködés zavaraival jár, leggyakrabban hasi fájdalom, a bélmozgások rendszertelensége (a székletürítés ritmusának és a széklet állagának változásai), illetve erős haspuffadás jellemzi. Ez egyre többeket érint hazánkban is.
- Legsúlyosabb esetben daganatos megbetegedésekről beszélhetünk, ilyen a gyomor- illetve a vastagbélrák, amely utóbbi Magyarországon a második leggyakoribb daganatos betegség okozta halálok.
10 hasznos tanács az egészséges emésztésért megőrzésének érdekében
1. Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de az elfogyasztott étel energiatartalma ne legyen több! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!
2. Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt!
3. Egyen több halat: lehetőleg hetente három - ötször fogyasszon halat!
4. Fogyasszon kevesebb zsírt, zsírban és olajban sütött ételeket!
5. Egyen (minden nap) fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
6. Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát,
nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!
7. Igyon több folyadékot, legalább 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!
8. Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
9. Mozogjon rendszeresen, és lehetőleg mellőzze a dohányzást!
10. Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!
Az egyik leggyakoribb, főleg nők körében előforduló emésztőrendszeri panasz a haspuffadás. Ilyen esetben a rostban gazdag táplálkozás és probiotikus tejtermékek fogyasztása segíthet a probléma orvoslásában"- emelte ki Dr. Szalay Ferenc, gasztroenterológus, belgyógyász professzor
Ez a cikk a WGO (World Gastroenterology Organisation) és a DANONE CSOPORT "Egészséges Emésztésért" nemzetközi kampány részeként készült.