Nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk. Az ásványvíz kiváló szomjoltó, és számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.
A víz fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben. Serkenti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok feloldását és szállítását. Bejárja az egész testet: az emésztőrendszerből a vérbe kerül, majd átmenetileg elraktározódik a szövetekben. Ekkor adja le az oldott ásványi anyagokat. Így érvényesül az ásványvizek hatása.
Időnként váltani kell
Az emberi szervezet naponta majdnem két és fél liter vizet választ ki - ez a szám nem is tűnik olyan soknak, figyelembe véve azt, hogy naponta ezernégyszáz liter víz folyik át az agyon, és kétezer liter mossa át a vesét -, amit táplálék- és folyadékbevitellel pótolunk.
A pótolandó vízmennyiség függ a szervezet igénybevételétől is. Aktív sportolás vagy más fizikai tevékenység közben sok folyadékot vesztünk, amivel sok ásványi anyag és nyomelem is távozik, amit vissza kell kapnia a szervezetnek. Már néhány százalékos folyadékveszteség is több liter víz pótlását teszi szükségessé, ennek hiányában fáradékonyság, majd izomgörcs léphet fel.
Az ásványianyag-csere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi elektrolit-háztartás zavarait. Az ásványi anyagok egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok. De - csakúgy, mint a vitaminokat - bizonyos ásványi anyagokat is túl lehet adagolni. Ez ellen a legkönnyebben úgy védekezhetünk, ha bizonyos időközönként újabb, más összetételű italra váltunk.
VízkultúraNem vitás, hogy a természetes ásványvíz jobb választás a csapvíznél, hiszen nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a mélyről jövő vizek akár ötvenszer több szervetlen ásványi anyagot tartalmaznak, mint az ember által évezredeken keresztül fogyasztott felszíni vizek. Ásványvizet régen főként emésztési panaszok kezelésére használtak, mára hétköznapi itallá vált, így egyre népszerűbbek a kisebb ásványianyag-tartalmú típusok.
Az ásványvíz-fogyasztás világszerte a nyolcvanas évek közepén, hazánkban még ennél is később vált általánossá. Mára az egy főre jutó mennyisége olyan ütemben növekszik, mint kevés más élelmiszeré.
Az ásványvíz divatos ital lett, így kialakultak a hozzá kapcsolódó kulturális elvárások is. Az igazán jó vizet a szakértők szerint vétek egy hajtásra "lehúzni". Éppúgy ki kell élvezni belőle minden kortyot, mint a minőségi bor esetében.
Magyarország vizeiA magyar ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma igen magas, 500-2500 milligramm/liter érték között van. Szemben a francia, olasz, spanyol vizekkel, amelyeknél ez az érték gyakran az 50-et sem éri el. A hazai vizek két nagy csoportra oszthatók. Az egyik a kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos ásványvizek, a másik az alkáli, valamint a halogénelemekben gazdag vizek, amelyek többnyire kálium-, nátrium-, valamint klorid-, szulfát-, karbonátionokban gazdagok. Magyarországon jelenleg közel száz kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45-50 vizét palackozzák. (Forrás: asvanyvizek.hu)
4500 ásványvíz
Jelenleg mintegy 4500 fajta ásványvizet tartanak nyilván a világon, melyeknek nem csak ásványianyag-tartalma, az íze is különböző. Éppúgy gyűjtők foglalkoznak velük, mint a borokkal. Két magyar gyűjtő, Nádasdi Tamás és Udud Péter például háromezer típust tudhat magáénak. Létezik olyan bár is, ahol kizárólag vizet szolgálnak fel, hol máshol, mint Amerikában, Los Angelesben. Az Aqua Bar pillanatnyilag tizenöt típust kínál, meglehetősen borsos áron. Azért ilyen keveset, mert csak valódi különlegességekkel foglalkoznak, még a legdrágább francia márkák sem bizonyultak méltónak, hogy bekerüljenek a "gourmet" vizek sorába. Van viszont a kínálatban mélytengeri árokból származó, évezredekkel ezelőtt megfagyott víz éppúgy, mint érintetlen természetben lehullott palackozott eső.
Dizájnvíz
Az organikus formatervezés atyja, a világhírű Ross Lovegrove a walesi Ty Nant cég terméke számára tervezett palackot úgy formálta meg, mintha a vizet saját magába csomagolta volna. A forma olyan szép lett, mint maga a hullámzás, emellett "gyárilag" össze van nyomva, ami előnyös a hulladékkezelés szempontjából, és éppúgy passzol a gyerekek, mint a felnőttek kezébe.
- t. g. -
Illusztráció: Bartos Gyula
A cikk a Piac és Profit NHD mellékletének 2008. júniusi számában jelent meg.