A gyakorlatban a "népnyelv" kétféle dinnyéről beszél: sárgadinnyéről, és a görögdinnyéről. Pedig - a héj színétől, és mintázatától, valamint a gyümölcs húsának színétől függően több fajta van, amelyek méretben és ízben is különbözőek.
1.) Zöld bélű sárgadinnye
A recézett sárgadinnye és a Kantalup-dinnye keresztezésből "született, Izraelben. A viszonylag kis fajta héja sárgászölden csíkozott, húsa halványzöld, édes aromájú. Ha érett, illata ananászéhoz hasonló.
2.) Kantalup dinnye
A kis recézett sárgadinnye kb. 1 kg-os, sárgás héjú. A gyümölcs világoszöld húsa édes-fűszeres ízű, desszerthez és savanykás salátákhoz is illik. Akkor érett, ha kellemesen friss illatú. Virága helyén nyomásra kissé enged.
3.) Charentais dinnye
Az ínyencek dinnyéje csak kb. 40 dkg-os - ideális adag egy fő számára. Húsa kemény, narancsszínű, az ananászra és a papayára emlékeztet. A gyümölcs édes illatú, virágánál nyomásra kicsit enged.
4.) Cukordinnye
Ez az ovális alakú, sima héjú dinnye a cukordinnyefajtákhoz tartozik. Igen gazdag A-vitaminban. Ha erős az illata, a gyümölcs világos zöldessárga húsának finom-lágy jellege van. Az olasz konyhaművészetből jól ismert "prosciutto con melone" (azaz dinnye szelek, vékonyra szelt pármai sonkába göngyölve) ebből a dinnyéből készül, de durvára őrölt borssal meghintve, vagy marinált garnélarákkal is igazi ínyencség!
5.) Görögdinnye
Körülbelül 95%-os víztartalmával kiváló szomjoltó. Alakja ovális vagy kerek, maggal,vagy anélkül terem. A kisebb példányok 3 kg körüliek, többnyire ezek a legaromásabbak. Ha megkopogtatjuk, enyhén üresen kong. Ha húsát kívájjuk, a félgömb alakú héj bólétálként, gyümölcssaláta tálkájaként mutatós.
6.) Ananászdinnye
Egyre gyakrabban kapható a piacokon. Nevét világítóan sárga húsának köszönheti. Illata pompás, íze mégsem az ananászéra, sokkal inkább a lédús-frissítő görögdinnyéére hasonlít. Legjobban kissé lehűtve élvezhető - ha leheletnyi friss gyömbérrel fűszerezzük, még különlegesebb lesz az íze!
Honnan tudjuk, hogy érett-e a dinnye?
Az érett sárgadinnye az alján enged a nyomásnak. A legtöbb fajtája erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésnél apró kis repedés látható.
Az érett görögdinnyét, ha enyhén megütögetjük tompán, üresen, kongó hangot ad. Ha meglékeltetjük, ne csak a lék csúcsát kóstoljuk meg, hanem egész a héjánál is. A legbelső rész, a "szíve" ugyanis mindig érdes, ám a héja felé már ízetlen lehet, ha nem elég érett a dinnye. Ha csak fél dinnyét veszünk, már arról is lehet tudni, hogy érett-e a dinnye, hogy amikor a kést éppen csak beleszúrják, a héj már reped is magától.
Hogyan tároljuk, hűtsük a dinnyét?
A görögdinnyét lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk és mielőbb fogyasszuk el, mert szobahőmérsékleten gyorsan túlérik, poshadt íze lesz és barna foltok képződnek rajta. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha folpack-kal letakarva hűtőszekrényben tároljuk.
A sárgadinnyét érdemes mérsékelt szobahőmérsékleten tartani és csak fogyasztás előtt fél órával lehűteni. A túlzott hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és ettől elveszti az ízét.
Tipp:
A sárgadinnye gyümölcshúsa intenzívebb ízű lesz, ha néhány öntet citromlével lecsöpögtetjük.
S hogy mi van a dinnyében, amitől nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges gyümölcs is?
Kevés kalória, viszont annál több ásványi anyag, vitamin és másodlagos növényi anyag. A dinnye 90 százaléka víz, így a nyári folyadékszükséglet kielégítését is segíti. Gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt vagy fehérjét, és alacsony a szénhidráttartalma. Vastag héja alatt a húsa gazdag vitaminokban.
A sárgadinnyében főleg jelentős mennyiségű bétakarotin van, mely jót tesz a bőrünknek. Káliumtartalma a kötőszövet vízmentesítésében és salaktalanításában játszik szerepet. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, B-vitamin-tartalma bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. Adenozinja hígítja a vérünket. A görögdinnye mangánt is tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert, élénkíti a pajzsmirigy működését és a zsírégetést.