Gyakran szembesülök vele, hogy azok a konyhai kifejezések, szakszavak, melyekkel egy gyakorlott háziasszony könnyedén dobálózik, kezdő konyhatündéreknek nem jelentenek semmit. Adunk néhány tanácsot, hogy a süteményeitek mindig jól sikerüljenek.
Mindig olvassuk el pontosan a receptet, és előre ellenőrizzük, megvan-e minden hozzávalónk. Kevés olyan süti van, amelynek készítése közben úgy lehet leugrani a boltba, hogy a félkész tészta ezt nem sínyli meg.
A tojásokat használat előtt mossuk meg!
Ha a tojásfehérjébe sárgája kerül, búcsút mondhatunk a keményre felvert tojáshabnak. Ha nem vagyunk nagyon ügyesek a szétválasztás műveletében, használjunk hozzá eszközt, amelyet most már minden háztartási boltban kaphatunk.
A jól lehűtött tojásfehérjét könnyebb felverni, mint a szobahőmérsékletűt.
A tál, amiben a tojásfehérjét verjük, legyen tökéletesen tiszta. Ha szükségesnek látjuk, egy ecettel megnedvesített konyhai törlőpapírral töröljük át.
A hozzávalók kimérését kezdjük a száraz alapanyagokkal, majd ezt követően mérjük ki a nedveseket, így nem kell a mérőedényt a két használat között elmosogatni.
Ha meg akarjuk kímélni magunkat a fölösleges bosszankodástól, a tálat, amiben például egy ún. bögrés süteményt keverünk össze, állítsuk nedves konyharuhára, így nem fog csúszkálni a konyhapulton. Apróságnak tűnik, de jobb, ha jókedvűen sütünk, nem pedig bosszankodva.
Egy hasznos tipp a folyékony anyagok kiméréséhez: egy 175 grammos tejföl vagy joghurt doboza színültig töltve éppen 2 dl. Ha a műanyag poharat használjuk, megspórolunk ismét egy mosogatást. A használt pohár mehet a szelektív szemetesbe.
A zsiradékot mindig időben - értsd: a sütés előtt egy-két órával - vegyük elő a hűtőből, nyilvánvaló kivétel, ha a recept kifejezetten hideg vajat használ.
A formát mindig vajazzuk ki alaposan, és ha a recept megkívánja, szórjuk ki liszttel, vagy finom zsemlemorzsával is.
Jó megoldás a sütőpapír is, bár vannak olyan formák, amelyeknél ez nem járható út. (kuglóf forma)
A sütési idők minden sütő esetében mások és mások, ezért a receptben szereplő sütési idő lejárta előtt ellenőrizzük, megsült-e a sütemény.
Ha egy fapálcikával (fém tű, fogpiszkáló, saslik pálca) beleszúrunk a sütemény közepébe vagy legmagasabb pontjába, és tisztán húzzuk ki az eszközt, a sütemény elkészült. Ha még ragad rá a tésztából, további sütés szükséges.
Ha egy süteménybe gyümölcsöt vagy gyümölcs konzervet teszünk, mindig alaposan csöpögtessük le.
Ha nem vagyunk gyakorlottak, inkább tartsuk be a receptet pontosan, ne improvizáljunk, az sokszor még gyakorlottaknak sem jön be.
Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát.
Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.